Aktuelt:

NORSK EIENDOM: Tone Tellevik Dahl er adm. direktør i bransjeforeningen Norsk Eiendom og skriver kronikk om mangfold.

Kronikk: Fremtidens eiendomsutvikling krever mer mangfold

Mangfoldskravet handler ikke om å leve opp til et moralsk ideal. Det handler om å sikre konkurransedyktighet og er nøkkelen til å lykkes, skriver Norsk Eiendoms adm. direktør Tone Tellevik Dahl i en kronikk.

Publisert

Eiendomsbransjen har et betydelig samfunnsansvar: Det er eiendomsutvikling som skaper rammene for hvordan vi lever. Vi utvikler stedene vi bor, jobber, møtes, lærer og leker. Vi skaper møteplassene og legger til rette for opplevelser. Vi er med andre ord en bransje som til enhver tid skal kunne svare opp samfunnets ulike behov.

Hvordan går vi så frem for å best mulig kunne oppfylle folks ønsker, preferanser og behov? Hvordan kan vi tilpasse utbygging, utvikling og prosjekter slik at vi utnytter byrom på en hensiktsmessig måte? Vi mener at dersom eiendomsbransjen skal klare å ta de kloke valgene, må vi i større grad involvere folk som har ulik kompetanse, utdannelse, bakgrunn og livserfaring. Mangfold blant ansatte gir økt og bredere forståelse av hva som er viktig for folk – og det er denne forståelsen vi lever av.

Mer enn et festtalebegrep

For faktisk å gjenspeile befolkningen, må begrepet mangfold strekke seg lenger enn til festtalene. Vi må ta en ærlig og konstruktiv diskusjon på hva mangfold faktisk er. Begrepet rommer så mye mer enn alder, kjønn og etnisitet. Det spenner fra det fysiske til det kulturelle og det kognitive.

Det er imidlertid ikke slik at det står stille. Bransjen har allerede tatt tak, og vi har sett en forbedring når det gjelder mangfold de siste årene. Flere virksomheter har uttalt eksplisitte ambisjoner om å styrke bredden i hvem de er, for bedre å kunne representere samfunnet og svare på fremtidens utfordringer.

Konkurransefortrinn

For å oppnå mangfold i en bedrift, må arbeidet forankres i hele organisasjonen. Derfor forutsetter mangfoldsarbeid en høy grad av bevissthet hos bransjens ledere. En bevissthet om hva som skaper forskjell mellom mennesker, hvordan legge til rette for mangfold og fellesskap på en og samme gang, samt hvordan man strategisk legger til rette for konstruktivitet på mangfoldets premisser.

Markedet blir stadig mer bevisst på hva som skjer i byutvikling og hva de mener om det. Den som best evner å forstå samfunnets behov, har et konkurransefortrinn sammenlignet med de andre.

Mangfold av bygg og mennesker

Vellykket byutvikling kjennetegnes gjerne av at det skapes rammer for en variasjon av boliger, arbeidsplasser, rekreasjonsområder og kulturtilbud. Byer og tettsteder skal bestå av et mangfold av bygg og funksjoner, og være tilpasset et mangfold av brukergrupper. På samme måte vil en mangfoldig eiendomsbransje bedre lykkes med å levere gode bo- og arbeidsområder til de mange brukergruppene i landet.

Norge er et sammensatt land, med en variert befolkning med en rekke ulike behov. Forståelsen av hva som er samfunnets behov blir sentralt, om bransjen skal klare å levere på en god måte. Denne forståelsen oppnår vi best gjennom selv å dyrke mangfoldet i egen bransje.

Derfor: Skal eiendomsbransjen holde tritt med samfunnsutviklingen, må vi sørge for at vi representerer mangfoldet i befolkningen.

Det vil lønne seg for alle parter.

Powered by Labrador CMS