Aktuelt:

RÅDYRT MED LITE VANN: Lite vann i vannkraftmagasinene har gitt økte elpriser. Nå er resultatet kraftig leieøkning for bedrifter i 2022.. Foto: SorbyPhoto/Shutterstock.

KPI-sjokk gir leieøkninger på 5,1 prosent til neste år

KPI-tallene, som avgjør flesteparten av leiejusteringene for neste år, er klare. De skyhøye strømprisene sender leien opp med 5,1 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I september i år skrev Estate Nyheter om Cushman & Wakefield Realkapital, som i en markedsoppdatering tok for seg strømprisenes effekt på den kommende KPI-justeringen av husleien til neste år. Analysesjef Hans Petter Skogstad antydet at de høye strømprisene kunne bidra til at leieprisene ville justeres med mellom 3,5 og 4 prosent i 2022. Men siden har strømprisene gått rett til værs og nå er fasiten fra SBB klar for KPI-tallene.

Fra november i fjor til november i år har KPI steget med utrolige 5,1 prosent. Det gir leietakerne som har KPI-justering fra november-tallene en skikkelig kostnadssmell og gårdeierne en tilsvarende opptur i leieinntekter.

Sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom sier til Estate Nyheter at KPI-veksten var langt høyere enn ventet.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen, Akershus Eiendom

– Konsensusforventningene som Bloomberg har publisert var på 4,6 prosent og Norges Bank hadde anslag på 3,9 prosent i september da de hadde rentemøte. Norges Bank har nytt rentemøte i neste uke og det blir spennende om de gjør noe med rentebanen. Selv tror jeg ikke disse KPI-tallene betyr så mye for den. Grunnen til at KPI steg såpass mye, er strømprisene. Renset for avgifter og energi, var veksten bare 1,3 prosent og mye tyder på at de høye strømprisene er forbigående, sier Due-Andresen og legger til at forwardprisene på strøm priser inn fall.

– Vi ser nok toppnivåer nå på KPI og så venter også Norges Bank at KPI skal falle til neste år, fortsetter sjeføkonomen.

Hun viser til at om ett år ventes KPI-veksten fra november i år til november i 2022 å være på 0,5 prosent.

– Gårdeierne får et godt løft i leiene nå, men det er trolig forbigående.

Powered by Labrador CMS