Utvikling:

FERDIG: Den nye versjonen av senteret åpner om få dager.

Klimavennlig i alle ledd, inkludert hos leietakerne

Etter ett år med byggearbeider nærmer det seg snorklipping for det nye kjøpesenteret.

Publisert

– Nye Holmlia senter er det kjøpesenteret med lavest klimaavtrykk vi har bygget noen gang, sier leder for byggeprosessen, Geir Arne Fredriksen i OBOS.

Ifølge en pressemelding blir Holmlia Senter i Oslo et av Norges mest miljøvennlige når det åpner 11.11. Ny teknologi og smarte sensorer skal gjøre de 22.000 kvadratmeterne til et energieffektivt og behagelig sted å være.

Flere års planlegging

Kjøpesenteret på Oslo sør er opprinnelig fra 1982. Allerede i 2013 ville OBOS rive parkeringshuset og dagligvarebutikken, og de nye skissene viste dessuten kontorer, nytt parkeringshus og kjøpesenter. I 2016 viste planforslaget deres et senter på 18.200 kvadratmeter, noe plan- og bygningsetaten sa nei til. De ville bare ha 14.600 kvadratmeter.

Så ble det knadd litt her og litt der, før det i 2019 ble klart at oppgraderingen til 366 millioner kroner inkluderer et kontorbygg på fire etasjer. Utbyggingen startet for et år siden og ifølge pressemeldingen har klima og miljø stått sentralt. Smarte valg og ny teknologi vil gi lavt klimaavtrykk også etter at senteret er i full drift.

Solceller i fasaden, grønne tak og fossilfri byggeplass er bare noen av grepene.

– Vanligvis står byggenæringen for store utslipp og mye avfall. Men heldigvis finnes det gode muligheter for forbedring, og på Holmlia har vi virkelig tatt grep, påpeker Fredriksen.

Miljøkrav i alle ledd

Det betyr blant annet fossilfri byggeplass, strenge krav til byggematerialer, hvordan de produseres og transporteres, og at alt avfall skal kildesorteres. Dessuten må leietakerne følge like strenge krav.

- Maling, sparkel og alle materialer må være uten miljøgifter, og alt avfall skal sorteres. Varene som tas inn skal være pakket i minst mulig emballasje og det oppfordres til gjenbruk når butikker og spisesteder innredes, påpeker Obos.

Ny teknologi

– På Holmlia er det installert små sensorer over alt i bygget. Det sparer enorme mengder strøm og reduserer CO2-utslipp, bekrefter energikultivator og rådgiver Kjell Petter Småge fra Evotek.

For eksempel samler sensorene informasjon om temperatur og bidrar til at overskuddsvarme fra ett sted overføres til en annen del av bygningen der temperaturen kanskje er for lav.

Sensorene leser også værmeldingen og kan planlegge oppvarming for dagene som kommer. Dersom dagen etter ser ut til å bli varm, lar bygget selv være å sette på varme om natten. Dagen etter brukes solvarme til å gi riktig temperatur inne.

– Solskjermingen i kontordelen styres av hvor i rommet folk oppholder seg. Registrerer sensorene at det ikke er mennesker innenfor vinduene, holdes solskjermingen oppe for å utnytte varmen fra solen. Dette sparer enorme mengder strøm, gir godt inneklima og jevn temperatur, poengterer Småge.

Powered by Labrador CMS