Aktuelt:

UTE MED NY RAPPORT: Analysesjef Hans Petter Skogstad i Cushman & Wakefield Realkapital melder om større avstand mellom kjøpere og selgere av næringseiendom.

Kjøpere og selgere finner hverandre ikke like lett

Omsetningen av næringseiendom er langt lavere enn i fjor. De økte rentene har bidratt til at kjøpere og selgere ikke finner hverandre like lett som i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i Cushman & Wakefield Realkapitals markedsrapport for andre kvartal. Analysesjef Hans Petter Skogstad skriver at det nå er en spread mellom kjøpere og selgere av næringseiendom som bidrar til et mer forsiktig transaksjonsmarked.

«Det har vært et rolig andre kvartal i transaksjonsmarkedet, hvor vi per 30. mai har registrert et volum på ca. 16 milliarder kroner. I 2021 registrerte vi transaksjoner for totalt 57 milliarder kroner i det samme kvartalet», skriver Skogstad.

Han forventer samtidig en hektisk juni-måned og en liten sluttspurt i transaksjonsmarkedet før sommerferien.

De lange rentene har etablert seg på et høyt nivå, selv om de har falt litt tilbake fra toppen. Det har bidratt til at kjøperne er mer forsiktige. «Det er færre kjøpere av de beste eiendommene og det tar tid før selgersiden justerer sine prisforventninger. Dette gir et etterslep i markedet hvor verdiene holder seg, men volumet er lavt», skriver Skogstad videre.

Han mener det så langt er få observasjoner som tilsier at prime yield har endret seg, men venter at anslaget skal opp i løpet av året.

«Når selgersiden etter hvert må godta en lavere pris som gjenspeiler kjøpernes forutsetninger for finansiering, tror vi at volumet igjen vil ta seg opp. Det er fortsatt mye kapital som søker norsk eiendom, både fra nasjonale og internasjonale aktører», skriver Cushman & Wakefield Realkapital i rapporten.

Hotellsegmentet, så lå nede for telling under pandemien, er nå på full fart tilbake. Samtidig har logistikkmarkedet, som i fjor var brennhett, hatt en rolig vår uten det samme presset på yieldene som i fjor høst. Cushman & Wakefield ser imidlertid fortsatt god investoretterspørsel for segmentet. Mer kostbar finansiering bidrar også til at investorene trekker mot eiendommer hvor de kan tilføre verdier i form av utvikling eller re-utleie.

Powered by Labrador CMS