Aktuelt:

FORNØYD: Tone Tellevik Dahl, adm. direktør i Norsk Eiendom.

Jubler for regjeringens forslag om utbyggingsavtaler

Regjeringen går inn for et nytt system for finansiering av offentlig infrastruktur i byggeprosjekter. Eiendomsbransjen jubler.

Publisert Sist oppdatert

– Regjeringen har gjennom mange år jobbet for å gjøre det enklere og billigere å bygge boliger, slik at vi kan møte befolkningsveksten og dempe boligprisveksten. Vi foreslår nå endringer i plan- og bygningsloven som vil gi et mer forutsigbart finansieringssystem for kommuner og utbyggere, og dermed enda mer fortgang i boligbyggingen, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister.

Det låter som musikk i ørene til adm. direktør Tone Tellevik Dahl i bransjeorganisasjonen Norsk Eiendom.

– Norsk Eiendom har jobbet for sonebasert fastpris i flere år. Det gir forutsigbarhet for både utviklerne og kommunen. Vi sendte et notat med forslag til departementet og har fått fullt gjennomslag, sier Tellevik Dahl.

Tidligere har hver kommune hatt sine egne regler for infrastrukturbidrag fra utviklerne, noe som har ført til flere rettssaker mellom utbyggere og kommuner. Plan- og bygningsloven slår fast at tiltakene som utviklerne belastes må stå i forhold til den belastning den aktuelle utbygging påfører kommunen. I den såkalte Selvaag-saken, som omhandlet gyldigheten av et rekkefølgekrav om utbygging av en turvei på Mortensrud, slo til slutt Høyesterett fast at rekkefølgekravet var ugyldig. Samtidig ga lagmannsretten i en annen dom Oslo kommune medhold i sine krav til utvikleren Entra ved utbyggingen av Tullinkvartalet. I den saken mente kommunen at Entra måtte betale for sykkelvei i Henrik Ibsens gate og for en trikkeholdeplass ved Tullinkvartalet.

Den uklare rettspraksisen og lovgivningen har skapt stor frustrasjon hos utbyggerne.

– Nikolai Astrup må komme på banen og rydde opp i lovtekst, forarbeider og rundskrivene. Nå er det total mangel på forutsigbarhet. Døren er åpnet for at det er bare å fylle på med kostbare krav fra kommunens side ved utbygginger, sa Tellevik Dahl til Estate Nyheter i januar etter at Entra tapte saken i lagmannsretten.

Nå sender altså regjeringen nye regler ut på høring. Kjernen i de nye reglene er en områdemodell som skal bidra til:

· mer effektiv gjennomføring av arealplaner som vil gi flere boliger raskere

· mer forutsigbarhet for utbyggere og kommuner, ved at de tidlig i planprosessen får vite hva den enkelte grunneier skal bidra med av finansiering av helt nødvendig infrastruktur som veier, torg, parker, vann og avløp

· at utbyggere ikke betaler for mer enn det de faktisk bruker denne infrastrukturen. For eksempel skal ikke utbygger betale for mer av veien enn for den andelen av trafikken som beregnes å gå til og fra eiendommen.

Ved bruk av områdemodeller må alle som skal bygge i området være med på å betale for den delen av infrastrukturen de belaster.

– Det gir en mer rettferdig fordeling enn vi har i dagens system. Når alle utbyggere må bidra, vil det ikke lenge lønne seg å utsette byggingen i håp om å bli "gratispassasjer", sier Astrup.

«Modellen vil blant annet sette konkrete rammer for hva slags infrastrukturbehov kommunene kan kreve at utbyggere bidrar til, og hva slags behov som ikke utløses av selve prosjektet og som kommunene dermed må finansiere på egen hånd. Kommunene kan for eksempel ikke ta seg betalt for sosial infrastruktur som skoler og barnehager. Dette vil gi mer åpenhet om kostnadsfordelingen og større forutsigbarhet for både kommuner og utbyggere.

I forslaget videreføres også dagens regler om utbyggingsavtaler som et alternativ til områdemodell, men med noen språklige endringer og presiseringer», skriver regjeringen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS