FRYKTER FOR INTERESSEN: Håvard Nustad i Pangea Property Partners tror nedgangen i kontormarkedet kan skremme bort investorene. (Foto: Estate Vest)

Frykter oljebremsen skremmer investorene

Publisert Sist oppdatert

Håvard Nustad i Pangea Property Partners tror investorene vil satse på mer trygge eiendommer i tiden fremover. 

Ledigheten av kontoreiendommer i Bergen og Stavanger har skutt i været som en følge av oljebremsen. Nustad har 30 års erfaring fra eiendomsmarkedet i Norge, og tror den økende ledigheten kan være med på å skremme bort investorene.

– Ja, det tror jeg. Prisen faller og ledigheten øker. Skal man få solgt eiendommen må man derfor redusere prisen for å kompensere for en større risiko for ledighet og lignende, sier Nustad ifølge Estate Vest.

Les også: – Ikke rom for økte leiepriser

Les også: Leieprisfall på 5 til 15 prosent 

God beliggenhet

Hans foredrag under eiendomskonferansen Eiendom2015 handlet i stor grad om hva som påvirker investorinteressen. Der trakk han frem punktene om avkastning, forutsigbarhet og godt management.

– Jeg tror ikke investorer kommer til å se annerledes på hva som er en god investering i fremtiden enn det er nå. Det går stort sett på om de greier å få eiendommen leid ut og om du klarer å få solgt den den dagen du ikke vil eie lenger.

– Men de vil kanskje fokusere mer på de trygge eiendommene. De med god beliggenhet i sentrum som du sannsynligvis alltid får leid ut. Men det blir kanskje et fall i leienivået, minner han om.

Les også: Ser to mørke skyer

Les også: Størrelsen på søkene stuper

Skviser prisene

Leietakerne i Bergen har allerede begynt å skvise prisene. I foredraget poengterte Nustad at de internasjonale investorene har vært veldig aktive i Norge siste to årene, men en særegenhet for markedet i Bergen er at det har vært lite investorer utenfra.

– I stor grad har eiendommene vært eiet og drevet av bergenske investorer, sier Nustad.

Men han ser ikke bort fra at det kan komme en endring på dette i fremtiden.

– Men det er nok litt avhengig av objektene som kommer ut. Kommer det store eiendommer så har det i utgangspunktet interesse for andre enn bergensinvestorene. Men mye av det som har vært attraktivt og lett å selge, som har vært midt i Bergen sentrum, så har det vært Rieber eller Friele eller noen lignende som har vært der nesten før det har kommet ut i markedet, sier han.

Les også: Bankbrems stanser transaksjoner

Powered by Labrador CMS