Content

Stor gevinst ved riktig valg av prop tech-løsning

Om du som gårdeier jobber med innovasjon som en avgjørende del av strategien er høyere risiko akseptabelt, men for de fleste gårdeiere er det ikke situasjonen. De må ha løsninger som fungerer.

Stian Kjellhov, Head of Retail Real Estate Management Colliers.

Det dukker opp flere prop tech selskap, nye teknologiske løsninger og applikasjoner, konferanser og «Hubs» enn det er mulig å holde styr på. Det kan virke som alle større aktører med respekt for seg selv har «prop tech-dager», prop tech seminar eller større prosjekter på gang. Det er lett å bli revet med, og som gårdeier kjennes det kanskje av og til mer som om man blir dyttet inn i det ukjente. 

Det står en lang kø med gode, og mindre gode ideer klar til å selge seg inn til en eiendomsbransje i stor endring. Det kan være lett å glemme at teknologi ikke er målet, men verktøy for å nå dem. Selv om prop tech ikke gir en snarvei til gårdeier-himmelen, kan kanskje enkelte av dem ta oss i riktig retning.

Hvordan unngå å velge feil løsning? Eller snarere hvordan velge riktig løsning?

Det er et utall av spørsmål som besvares i en slik prosess, og det er ofte det enkleste som blir glemt, så la oss starte der. Her er 3 grunnleggende spørsmål å vurdere når du skal velge prop tech til ditt bygg.

Det første først:

  1. Bidrar løsningen til økt lønnsomhet?

Nærmere bestemt, vil den dersom den fungerer målbart øke topplinjen, bunnlinjen, eller redusere risiko for negativ utvikling?

Lønnsomhetssjekk høres enkelt ut, men når man ser nærmere etter faller mange løsninger fort over i «kjekt å ha- kategorien». Det er ikke sikkert VR-briller, interaktive speil, og møterombooking på app bidrar til hverken bunn- eller topplinjevekst. Ei heller vesentlig risikoreduksjon. I hvert fall ikke ennå.

I tillegg til lønnsomhet er det et kriterium som i stadig større grad blir en hygienefaktor: Bidrar løsningen til å gjøre verden bedre, enten direkte eller indirekte? 

Verdikriterier utvider formålet til bedriften til mer enn å tjene penger på en lovlig og forsvarlig måte, og krever i så måte mer av gårdeieren, men gode verdivalg er trolig også god økonomi. Et godt eksempel på dette vil være ny teknologi som reduserer energibruk, bra for bunnlinjen, bra for miljøet.

Frode Hovland, Chief Digital Officer Colliers.

For å bidra til lønnsomhet bør teknologien ha praktisk nytteverdi. Det sier seg kanskje selv, men også her er det lett å havne i «kjekt å ha-fellen». Nyttige løsninger kommer i mange fasonger, men de har ofte til felles at de løser et problem. Mange prop tech-løsninger fokuserer på innsamling og sammenstilling av data. Data som kan gi deg informasjon om bygget ditt.  Kjekt å ha, men klarer du å nyttiggjøre deg av informasjonen?

Ta trafikkstrøm-overvåkning på kjøpesenter med følgende innsikt som eksempel: Du ser kundene bruker mingleområdene på kjøpesenteret mindre på mandager enn på lørdager, kjekt å vite, men er det viktig å endre det? Og kan du påvirke det? Spesielt prop tech som fokuserer på innsikt må kontrolleres mot implementeringsmulighet. Eller enklere sagt «hva så-kontroll».

Om vi har funnet en løsning som kan bidra målbart til bedriftens lønnsomhet, hva nå?

Vurderingen så langt har jo forutsatt at teknologien fungerer som beskrevet. Hva er sannsynligheten for det? Og hva er risiko ved å teste nye løsninger?

 

Klikk her for å lese del 2

Estate med podcast
Aktuelt
UTLEIERS ABC – Del 30 – Bilag
Juss
Nok et selskap vakler etter eiendomskollaps (+)
Analyse
– Det er mange sinte kreditorer
Aktuelt
Npro ansetter prosjektdirektør
Karriere
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Sitter igjen med millionregning etter eiendomskonkurs (+)
Analyse
Har milliardene – jakter partnere
Transaksjoner
Syndikatene kjøper mest og nå kommer livselskapene
Transaksjoner
Blant de dyreste leilighetene i Bærum (+)
Bolig

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.