Crowdfunding tar av flere steder i utlandet. Nå kan Norge følge etter: -Vi har tråkket opp stien.

Med snittalder på 30 år, flere kvinner enn menn på kontoret og et ønske om å tilgjengeliggjøre det norske finansmarkedet, tyder mye på at Kameo har tatt på seg rollen som utfordrer i finansbransjen.

Samtidig som crowdfunding er i ferd med å ta av flere steder i utlandet, har det lenge vært vanskelig å praktisere konseptet her til lands.

Det lånebaserte crowdfunding-selskapet Kameo gjorde nylig comeback etter at Finanstilsynet ga dem pålegg om å stanse virksomheten i ett år. Årsaken var at de måtte tilpasse seg særnorske regler som ikke samsvarer med gjeldende regulering i Sverige og Danmark, hvor Kameo også opererer.

Det siste året har Kameo derfor benyttet til å utvikle seg videre i Sverige og starte opp i Danmark. Man skal nemlig ikke dra lenger før crowdfunding er utbredt og vanlig, ifølge gründer og co-founder, Sebastian Martens Harung.

– I Norge er det fremdeles veldig nytt og spennende, og det var også mye av grunnen til at vi ble nødt til å stanse virksomheten. Finanstilsynet hadde ikke hatt tid eller ressurser til å tilpasse seg konseptet. Da var det vi som ble nødt til å tilpasse oss dem, sier Harung.

Les også: Analytiker: Dette bør du vite om lånebasert crowdfunding 

– Vi har tråkket opp stien

I dag er Kameo tilbake for fullt, etter at Finanstilsynet ga dem klarsignal til å formidle lån tidligere i sommer.

Gjengen bak gründer-selskapet forteller at de er svært optimistiske. En stor del av motivasjonen ligger i at de med sine løsninger bidrar til å åpne finansmarkedet, forklarer marketing manager Renate Haraldsen.

– Finansbransjen har nok for mange fremstått som ganske lukket, preget av personlige nettverk og nepotisme. Nå vet jo de fleste som jobber med finans at bransjen ikke nødvendigvis er så konform som fordommene tilsier. Det er iallfall vårt mål å åpne opp finansmarkedet for alle, og gi alle en sjanse til å ta del i mulighetene som markedet gir, uansett bakgrunn og mengde tilgjengelig kapital.

Haraldsen forteller at de allerede har et bredt spekter av investorer, alt fra småsparere som investerer minstebeløpet på 500 kroner, til større investorer.

Vil du vite mer om mulighetene for å investere hos Kameo? Les mer her! 

– Vil dere beskrive dere selv som utfordrere i bransjen?

– Vi utfordrer i hvert fall den tradisjonelle finansieringsmodellen der banken har monopol på finansiering og utlån. Men vi ønsker primært å være et tilleggsalternativ til bankene, slik at det ikke er enten eller, men heller ja takk, begge deler, forklarer Haraldsen. – Vi er stolte av å ha tråkket opp stien som første aktør innen lånebasert crowdfunding i Norge, selv om det kostet oss et år på sidelinjen på grunn av regulatoriske tilpasninger.

 Godt rustet

På Kameos kontorer i Storgata i Oslo sitter det flere kvinner enn menn. Gründerselskapet har flat struktur og et fokus på likestilling og mangfold. I tillegg er snittalderen svært lav – bare 30 år.

Sebastian Martens Harung mener kombinasjonen av unge og sultne, eldre og erfarne ansatte gjør Kameo ekstra godt rustet for å møte utfordringene og mulighetene som følger ved det å drive et gründerselskap.

– Det har tatt en stund, men vi har nå klart å bygge opp et sterkt, kompetent og tverrfaglig team – som i tillegg samarbeider svært godt, forteller han.

Les også: Slik skal gründeren utfordre det etablerte finansmarkedet

Satser på å bli Skandinavias største

Selv om Norge lenge har ligget et stykke etter når det gjelder crowdfunding, mener Renate Haraldsen at konseptet har kommet for å bli, og at det bare er et tidsspørsmål før det tar av.

– Men vi trenger en regulering som er mer på linje med Sverige, Danmark og EU forøvrig, samt en utbredt forståelse av konseptet og mulighetene det byr på, både for låntakere og investorer, sier hun.

– Hvor er Kameo om ti år? 

– Da er vi børsnotert, og skandinavias største plattform for lånebasert crowdfunding, sier Haraldsen.

*Historisk avkastning ved å investere hos Kameo er 9,5 %. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. All investering medfører risiko for tap. Les mer om Kameos avkastning og risiko her. 

Powered by Labrador CMS