– Burde engasjert seg før

Publisert Sist oppdatert

For noen dager siden karakteriserte skatteadvokat Petter Dragvold forslagene i skattereformen vedrørende avskrivningssatsene for hotell og forretningsbygg for for deprimerende lesning.  

Han har også tidligere gått hardt ut mot avskrivningsreglene.

– Eiendomsbransjen hadde fortjent en bedre faglig standard på utredningen. Etter min oppfatning skorter det dessverre både på skatte- og byggfaglig kompetanse. Muligens skyldes dette hastverksarbeid. Men det er fortsatt tid for å gjøre et godt faglig håndverk, uttalte skatteadvokat Dragvold til Estate Nyheter. 

Samtidig etterlyste han respons fra NHO og mer enn antydet at næringslivsorganisasjonene hadde sovet i timen.

I går avviste Thor Olaf Askjer, administrerende direktør i Norsk Eiendom, at man har sovet i timen. Han viste blant annet til at Norsk Eiendom skal møte Finanskomiteen på Stortinget om kort tid.

Dragvold mener det er i seneste laget.

– Det er bra at Norsk Eiendom kommer på banen, selv om jeg mener at de burde ha engasjert seg allerede i høringsrunden forut for Meld. St 4 (2015-2016). Det er erfaringsmessig vanskeligere å påvirke i ettertid, svarer Petter Dragvold.

Les også: Slurv gir skattesmell 

Skatteadvokaten sier at det er viktig at vi har riktig økonomiske avskrivningssatser for fast eiendom. Dragvold poengterer at noe annet vil være konkurransevridende. 

– Her regner jeg med at administrerende direktør Thor Olaf Askjer og jeg er helt på bølgelengde. Men jeg kan ikke uten videre slutte meg til Askjer sin uttalelse om at en nedjustering av avskrivningssatsene fra fire til to prosent for hoteller «isolert sett ikke er urimelig». 

– Det påstanden kan ikke forankres  i forarbeidene i og med at forarbeidene ikke holder den faglige standarden som kan forventes. Dette er noe som etter min oppfatning skyldes manglende markeds- og byggfaglig forståelse. 

Dragvold begrunner dette med at det er uholdbart å foreta en spørreundersøkelse om levetid uten at man ikke samtidig spør om hvor ofte et hotell er gjenstand for kostbare totalrehabiliteringer etter skatt.

Han viser til at når hoteller eldes raskere og raskere, skyldes det blant annet at driftsselskapene i stadig mindre grad eier egne hoteller, 15 års leiekontrakter, tøffere konkurranse og TEK-ene (byggteknisk forskrift). 

Les også: Slik er forslaget til eiendomsskatten

Les også: Dette bør du vite om eiendomsskatten

Advokaten sier uttalelser om at hotellsatsen er for høy ikke bør skje uten at dette er tilstrekkelig faglig forankret. 

– Uttalelsen kan også forstås som nye toner fra Norsk Eiendom, som i årevis har hevdet at avskrivningssatsen for forretningsbygg er alt for lav. Er den for lav, er det urimelig å sette ned avskrivningssatsen på hoteller og ikke å øke avskrivningssatsene på forretningsbygg.      

– Jeg er glad for at Norsk Eiendom har sluttet seg til ideen om at skattyter kan velge om kostnadene ved fullstendig utskiftning av en teknisk installasjon enten kan anses som en rehabilitering, og dermed gi vedlikeholdsfradrag, eller som en nyanskaffelse, som må aktiveres. Dette vil være med å rette opp i den «skandalen» som skjedde ved innføringen av egen saldo for tekniske installasjoner. 

Les også: Statsbudsjettet: Her er endringene i eiendom

Les også: Rentebegrensning for eiendomsselskaper

Thor Olaf Askjer sa i går at Norsk Eiendom er usikre på om sist nevnte problemstilling hører hjemme i den generelle skattedebatten, eller om den skal inngå som en del av grønt skatteregime.

Dragvold mener svaret på det er opplagt.

– Selvsagt hører den hjemme begge steder, da Skattekomiteen ikke har innsett at innføringen av egen teknisk saldo, stikk i strid med formålet med innføringen, innebar en betydelig skatteskjerpelse ved rehabiliteringer.

– Denne feilen kan forplante seg over til den grønne skattekomiteen, med mindre Norsk Eiendom har påpekt dette ovenfor komiteen, forhåpentligvis underbygget med empiriske undersøkelser, avslutter skatteadvokat Petter Dragvold.  

 

Powered by Labrador CMS