Bankbrems stanser transaksjoner

Publisert Sist oppdatert

– Mitt inntrykk er at det nå er en del prosesser som går tregere og at noen sågar stopper opp fordi flere av interessentene ikke får finansiering, sier Geir Sand hos Advokatfirmaet Schjødt. 

Det norske transaksjonsmarkedet koker og volumet har ifølge meglere allerede nådd 100 milliarder kroner. Men det kunne kanskje vært enda høyere, dersom tilgangen på finansiering hadde vært bedre. 

– Det er flere konkrete eksempler på at prosjekter har blitt stilt i bero og i alle fall går mye tregere, sier Sand. 

Les også: OBOS kjøper 220.000 m2 på Ulven

Les også: – Det er snakk om mye penger

Vil ha med solide aktører

Det er en kjensgjerning at flere av de norske bankene har skrudd betydelig igjen. Årsaken er primært krav om høyere kapitaldekning, noe som betyr at bankene må ha flere kroner bak hver utlånte krone. Et av områdene de da kniper igjen på er finansiering av næringseiendomsprosjekter. 

Nå mener altså Sand at dette kan ha bidratt til at noen salgsprosesser har stanset opp. Hvilke prosesser det er snakk om kan han ikke gå inn på, men han mener at sviktende lånetilgang først og fremst har rammet syndikeringsmarkedet. 

Les også: Steen & Strøm punger ut 3,3 mrd. for Oslo City

Les også: Salgsvolumet har passert 100 mrd. 

– Mitt inntrykk er at bankene nå vil stille krav om minst en solid og kapitalsterk deltaker, om de hele tatt går inn i slike prosjekter. For de virkelig store transaksjonene kan løsningen ligge i obligasjonslån, men det er mindre aktuelt for de mindre, sier Sand.

De salgsobjektene som først og fremst rammes vil være de med mindre sentral beliggenhet og korte leiekontrakter. Attraktive eiendommer med lange leiekontrakter vil det antakelig alltid være et marked for. Her vil også et stadig økende fokus fra utenlandske investorer bidra til å holde trykket og omsetningen oppe.

Les også: Budrunde på ROM-bygget i Bergen

Les også: Blar opp for flere kjøpesenter-aksjer

Klokken dirrer på tolv

Han mener at spørsmålet om finansiering vil være en av flere viktige faktorer i forhold til hvordan transaksjonsåret 2016 utvikler seg. 

– Hva som skjer på kapitaltilførselsfronten vil være sentralt, sier Sand. 

Et annet avgjørende punkt er hva som skjer med yield-nivåene. Usikkert aksjemarked kombinert med rimelig og god lånetilgang har til nå skapt et betydelig press på næringseiendomsmarkedet. 

Spørsmålet er imidlertid nå om ikke prisnivåene begynner å nærme seg et tilnærmet  topp-nivå.

– Innenfor eiendom bruker vi av og til en urskive som et bilde på markedsutviklingen. Når klokken er tolv er prisene på topp og når klokka er seks er prisene på bunn. Det er nok en del som mener at klokka nå formelig “dirrer” på tolv. Derfor er det også mange som nå “kaster” eiendommer ut i markedet, de ser jo at prisene er gode og håper at noen vil kjøpe på slike nivåer, sier Sand. 

– På kjøpersiden har nok en del av de norske aktørene nå satt seg på gjerdet i påvente av avtagende prisnivå. De utenlandske aktørene nyter enn så lenge godt av en betydelig “valutarabatt” som følge av svak norsk krone.

Les også: Sentrumseiendom solgt på et blunk

Les også: Trond Mohn kjøper DNB-bygget i Bjørvika

Spennende år

Sand tror 2016 vil bli et spennende år, men han blir svært overrasket dersom volumet når samme høyder som årets rekordår. 

– Det skal svært mye til. Vi har sett en rekke svært store transaksjoner i 2015 og det er ikke sannsynlig at det samme vil skje neste år. Jeg tror vi vil ha med oss god fart fra 2015 inn i neste år, men volumet tror jeg kommer til å bli en god del lavere, sier Sand. 

Les også: Kjøper Royal Christiania

Les også: Telenor selger i Kvadraturen

 

Powered by Labrador CMS