Alle kan ikke eie egen bolig

Da Christian Vammersvold Dreyer i fjor sommer takket ja til å bli direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Fredensborg, var det blant annet eiendomsselskapets uttalte fokus på sitt store samfunnsansvar som lokket ham bort fra den tidligere sjefsjobben i Eiendom Norge. På Citykonferansen 13. februar ser du ham på scenen i det nye debattkonseptet CityTalks under temaet Hvem skal ut? – om et Oslo noen år frem i tid. En by kun for eliten?   

«Å sørge for at det er en mulighet for «alle» å kunne bo i byen er åpenbart et politisk ansvar, men det ligger også et viktig ansvar på oss i eiendomsbransjen, tross alt er det vi som bygger eiendommene og skaper nabolagene. Bolig er en av grunnpilarene i velferdssamfunnet, de må være tilgjengelige for alle slik at folk får hverdager og liv til å gå opp», mener Dreyer.

For en knapp måned siden inntok han direktørstolen hos sin nye arbeidsgiver.  

«Førsteinntrykket er at vi tar samfunnsrollen veldig seriøst. Fredensborg bygger tusenvis av boliger og fritidsboliger rundt om i Norge, og forvalter i tillegg 100 000 hjem for over 200 000 personer i seks land. Med en så tydelig tilstedeværelse i mange nabolag jobber vi målrettet med å ta samfunnsansvar for byutviklingen rundt om i Europa», forteller Dreyer.

En måte Fredensborg tar et slikt ansvar på her til lands er med konseptet Leie til eie. Dette er et tilbud til dem som mangler egenkapital men som ønsker å eie sin egen bolig. I stedet for en tradisjonell kjøpskontrakt leier man boligen i inntil tre år. Man får samtidig opsjon på å kjøpe den til prisen som den er lagt ut for ved kontraktsinngåelsen, og en eventuell verdistigning på objektet vil dermed tilfalle kjøperen.

Men Dreyer mener at det å eie selv ikke er det eneste saliggjørende med tanke på moderne byutvikling: «I Norge har boligpolitikken nærmest utelukkende handlet om at alle skal eie sin egen bolig, noe som har resultert i at cirka 80% bor i en eid bolig. I øvrige land er andel som leier bolig vesentlig høyere, noe som både er naturlig og ofte skaper et mer dynamisk boligmarked. I motsetning til i Norge er leiemarkedet mer regulert, og det stilles sosial- og miljømessig bærekraftkrav til utleiere. Med nye bomønstre og økende andel singelhusholdninger er det også viktig å legge til rette for et effektivt leiemarked, her har vi mye å gå på i Norge.» 

Citykonferansen arrangeres på LATTER på Aker Brygge i Oslo 13. februar

Har du enda ikke meldt deg på? REGISTRER DEG HER

Powered by Labrador CMS