VED ULLEVAAL STADION: Totalt ønsker NGI å bygge 34.000 kvadratmeter BRA.(Foto: NGI)
Vil ha bygg på 12 etasjer
Norges Geotekniske Institutt ønsker å rive hovedkontoret ved Ullevaal Stadion og oppføre et nytt kontorbygg på 12 etasjer.
Den private næringsdrivende stiftelsen Norges Geotekniske Institutt (NGI) er landets største geotekniske fagmiljø og et ledende senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag. Stiftelsen har hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet samt datterselskap i Houston og Perth.
Hovedkontoret er beliggende i Sognsveien 72 ved Ullevaal Stadion og består av et bygg over fem etasjer. I tillegg består den 12,2 mål store tomten av et omkringliggende parkeringsareal, grøntareal og veiareal.
Nå har NGI planer om å utvide arealene. På vegne av stiftelsen har SJ Arkitekter bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten. I bestillingsdokumentet skriver arkitektselskapet at NGI ønsker større areal og campus med forskningssenter som knytter seg til forskningsmiljøet og strekker seg fra Blindern, via Forskningsparken og opp til Ullevaal Stadion.
Totalt ønsker NGI å bygge 34.000 kvadratmeter BRA, hvorav 9.500 kvadratmeter er under terreng.
Les også: Store planer for Ullevaal stadion
SJ Arkitekter skisserer tre scenarier, hvorav det ønskelige for NGI er å fjerne den eksisterende bebyggelsen helt til fordel for et nytt, større og mer effektivt bygg.
– Dette gir flest kvadratmeter, størst sammenhengskraft og den mest effektive planløsningen, skriver arkitektselskapet.
De to andre alternativene er å bevare den eksisterende bebyggelsen til dels, henholdsvis med og uten ny fasade, som skaper større sammenheng i det overordnede arkitektoniske uttrykket.
Det eksisterende og fremtidige bygget er plassert med fasader mot Ring 3 i nord, Ullevål stadion i øst, kolonihagen i vest samt kontorbygg mot syd. Dermed kreves et bygg som tar hensyn og relaterer seg til dette.
– Volumet fremstår med et moderne uttrykk og en sterk identitet med respekt for sin kontekst. Bygningshøydene forholder seg til omgivelsene men skyter i høyden mot Ring 3 for å markere hjørnet. De østlige fasadene orienterer seg mot Sognsveien og innskriver seg samtidig i den eksisterende rytme, skriver SJ Arkitekter.