Stanger mot staten

Luftfartsverket ønsker å tilegne seg ytterligere areal i tilknytning til hovedflyplassen. Per Ramstad har gått rettens vei for å få avklart om staten har rett til å ekspropriere grunn for en slikk og ingenting.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Grunneier Per Ramstad fikk ekspropriert 350 mål skog da hovedflyplassen skulle bygges. Dom i herredsretten ga ham 85 øre per kvadratmeteren for dette arealet. Dette måtte han akseptere fordi han ikke vant fram med anken. Nå kjemper Ramstad igjen mot staten for å beholde 47 mål dyrket mark som Luftfartsverket og OSL ønsker å bruke til flyplassrelatert virksomhet. Herredsretten kom til at 13,10 kroner per kvadratmeter var en riktig pris for den dyrkede marken. Ramstad har nå anket denne saken inn for Eidsivating lagmannsrett.– Vi driver et gårdsbruk med kornproduksjon på denne grunnen, og ønsker i første omgang å beholde gården. Men er vi nødt til å avstå eiendommen, er selvfølgelig prisen viktig, sier Per Ramstad til NæringsEiendom, som synes den erstatning han er tilbudt er latterlig lavt.

– Tilsnikelse

Ramstad mener Luftsfartsverket her prøver å tilsnike seg eiendom for en billig penge:– Ved å få arealene regulert til flyplassrelatert virksomhet slipper Luftsfartsverket å betale en erstatning som hadde vært naturlig for det de kommer til å bruke til næringsvirksomhet. Det er jo åpenbart at de ønsker å tjene penger på dette.Ramstad viser til at de 350 målene som han tidligere mistet i dag brukes til blant annet parkeringsplass og som tilholdssted for deler av SAS’ virksomhet. Arealene her leies ut til priser opp mot 75 kroner per kvadratmeter per år.

– Følger reguleringsplanen

Rådgiver Britt Christensen i Luftfartsverket sier til NæringsEien-dom at eksproprieringen av Ramstads 47 mål dyrkede mark følger reguleringsplanen for Lufthavnen.– Grunnen skal brukes til flyplassrelatert virksomhet, sier Christensen.– Men dere slipper med en lavere kvadratmeterpris enn om grunnen hadde vært regulert til næringsvirksomhet?– Arealet er et landbrukeareal, og det er det vi forholder oss til. – Har du en kommentar til at grunneier Ramstads påstand om at Luftfartsverket utnytter grunneierne?– Nei, vi har sagt vårt til retten, og avventer resultatet av lagmannsrettens behandling.Christensen bekrefter at tidligere ekspropriert grunn fra Ramstad leies ut til en pris på opp mot 75 kroner kvadratmeteren, men påpeker at dette er en kostnadsbasert leie. Eiendomssjef Lars Mork Gundersen i Luftsfartsverket uttaler til Romerikes blad at reglene er fulgt i ekspropriasjonssakene, og at det del av forutsetningen er at ekspropriert grunn skal videreutvikles slik at det er mulig å tjene penger på den.

– Uheldig av Luftfartsverket

Christian Ringnes, adm. dir. i Eiendomsspar, mener det er svært betenkelig at Luftfartsverket prøver å skaffe seg full kontroll over områdene på Gardermoen.Jeg skjønner at Luftfartsverket ønsker å sikre seg mest mulig areal ved Gardermoen for fremtidig behov, og for flyplassrelatert virksomhet. Men det må da være en fordel at også private aktører kan få være med på denne utviklingen, sier Christian Ringnes til NæringsEiendom.Ved årsskiftet 1997/98 kjøpte Eiendomsspar og Møller Eiendoms-spartner 90 prosent av aksjene i selskapet Gardermoen Næringspark (nå Gardermoen Park). Som administrerende direktør i Eiendomsspar, har Ringens lite til overs for statlige aktører som prøver å skaffe seg monopol over områdene på Gardermoen.– Det er svært uheldig at Luftfartsverket, i kraft av å være både grunneier og operatør, prøver å stenge for andre, mener Ringnes.

Gjorde krav på 3 000 mål

Luftfartsverket sendte i fjor et brev til Ullensaker kommune, der det fremgår at Luftfartsverket ønsker å reservere 3 000 mål til fremtidig utvidelse av flyplassen. Området ligger mellom lufthavnens østgrense og næringparken. 3 000 mål tilsvarer en fjerdedel av området som allerede er utbygd.

Sikret opsjonsavtale

Gardermoen park sikret seg i fjor høst en opsjonsavtale som ga næringsparken førsteretten til kjøp av 700 mål ved Gardermoen for minimum 112,50 kroner kvadratmeteren. Etter det NæringsEiendom kjenner til, var det frykt for ekspropriasjon som lå til grunn for opsjonsavtalen. Kjøpet av de 700 målene er nå gjennomført, selv om disse arealene lå innenfor de 3 000 målene som Luftfartsverket ønsket kontroll over.– Vi du si at det dere nå har et samarbeid med Luftfartsverket, Ringnes?– Jeg vil ikke kalle det samarbeid, men vi er i kontinuerlig dialog, sier Eiendomsspar-sjefen

Powered by Labrador CMS