TAR TAK: SOL-Energi AS installerer over 800 solcellepaneler på taket av det nye næringsbygget til Kolberg Caspary Lautom (KCL) på Skoppum utenfor Horten.
TAR TAK: SOL-Energi AS installerer over 800 solcellepaneler på taket av det nye næringsbygget til Kolberg Caspary Lautom (KCL) på Skoppum utenfor Horten.

Satser på sol

SOL-Energi AS skal installere over 800 solcellepaneler på taket av Tverrmyra 7B på Skoppum utenfor Horten.

Publisert

Bygget huser Kolberg Caspary Lautom (KCL), som etter å ha etablert seg på Skoppum i 2008, nå er i ferd med å flytte hele virksomheten dit. Eier Thor H. Jegard har investert stort i miljøteknologi de siste årene.

– Vi ønsker å være en miljøbedrift, og derfor satser vi på miljøvennlig energiteknologi. Vi har allerede boret 54 hull ned til 230 meter som gir varme om vinteren og kjøling om sommeren, og når vi får solcellepanelene på taket vil vi faktisk sende helt ren energi ut i nettet igjen og forsyne andre med strøm, sier Jegard.

Bedriften, med røtter tilbake til 1906, produserer blant annet hydrauliske kraftforsyningsenheter som driver alt fra kraner på skip til sluseporter i vannkraftindustrien.

De enormt kraftige enhetene må testes før de klassifiseres og sendes til kunder, og det krever mye strøm.

– Da er det veldig bra at vi kan produsere vår egen strøm, og sånn sett begrense hvor mye nettet rundt oss må oppgraderes for å håndtere forbrukstoppene. Samtidig bruker vi omtrent ikke noe strøm på lørdager og søndager, og på ettermiddagene, og vi er godt fornøyd med å ha fått på plass en avtale med Skagerak om å få være plusskunde, sier Jegard.

Anlegget består av 836 solpaneler med en samlet installert effekt på 225 kilowatt som skal monteres på taket av det 10530 kvadratmeter store bygget.

LES OGSÅ: Blir med på grønne strakstiltak

Solcellepanelene monteres fra øst til vest og følger solen gjennom hele dagen. Anlegget bygger på den mest moderne teknologien, og er levert av SOL-Energi AS, som har lang erfaring med montering av solpaneler. Solcellepanelene skal monteres fra 1. oktober i høst, og hele infrastrukturen vil være i operativ drift fra påsketider 2019.

Samtidig har Jegard en oppfordring til myndighetene som jobber med grønn omstilling:

– Til nå har vi gjort alt på egenhånd. Det hadde vært fint hvis vi opplevde at myndighetene var interessert i å støtte bedrifter som oss som vil bli grønnere. Vi har lyst til å gjøre mer, men vil gjerne få spille på lag med noen, avslutter han.