10 om miljø: Håper på rehabiliteringer

Grønne rehabiliteringer av bygg må være den neste store ambisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det mener Marius Holm (bildet), som leder miljøstiftelsen Zero. Zero er engasjert i grønne byggeprosjekter, blant annet gjennom Powerhouse-alliansen, som ble dannet i 2011.

– Hvor opptatt er leietakerne av grønne bygg?– Innenfor næringsbygg i de største byene virker det som om stadig fler er opptatt av energi- og miljøegenskapene i byggene de leier. Det gir leietakere et godt omdømme, svarer Holm.

Kommunikasjon– Vil leietakerne betale mer for å være i grønne bygg?– Her skorter det kanskje litt ut fra det vi leser av undersøkelser. Muligens bør eiendomsutviklerne være flinkere til å kommunisere de konkrete fordelene i komfort og energibesparelser. Vi håper også på større utbredelse av grønne leieavtaler, som kan være en nøkkel i å oppgradere bygg som allerede er under utleie.

– Hvem er Norges beste grønne eiendomsutvikler?– Her er det mange i tetsjiktet, og det er ikke lett å rangere, men Aspelin Ramm og Entra fortjener å bli fremhevet. Sistnevnte for en rekke ambisiøse rehabiliteringer, fra det verneverdige NVE-bygget på Majorstuen til Powerhouse-renoveringen på Kjørbo, der vi som miljøstiftelse har vært med på å løfte ambisjonene.

– Fungerer Enovas støttesystem for næringsbygg?– De største aktørene synes å være stadig mer fornøyd med Enovas støtteordning, de som har rammeavtaler og en løpende dialog med Enova. At Enova fra februar gir støtte til kartlegging av bygg i forkant av søknad, virker som et godt grep for å generere søknader for flere bygg fra mindre eiendomsaktører. Det er bra at Enova nå har størst «trøkk» på den eksisterende bygningsmassen. Samtidig er vi spent på hvorvidt programmet «ny teknologi for fremtidens bygg», som har vart litt over ett år, har ført til mange støttede prosjekter.

Venter på TEK– Er myndighetene en sterk nok pådriver i miljøkravene?– Det vil først vise seg når vi får se forslaget til nye energikrav i byggteknisk forskrift (TEK, red.anm.) og hva som til slutt blir vedtatt. Vi har ventet en god stund på at disse forskriftene skal komme på høring, men myndighetene skal ha skryt for TEK07/TEK10 og utviklingen i bransjen dette har ført til. Skal vi nå ambisjonen om nesten-null-energibygg i 2020, er det nødvendig med et hakk mer ambisiøse krav.

– Skal vi bygge høyt og tett?– Ja, men selvsagt med visse krav til kvalitet på gateplan og til byggene. Høyde bør dessuten ses i sammenheng med potensial for energiproduksjon, i tillegg til fortettingsaspektet.

– Hva er viktigst: BREEAM-sertifisering eller Energiklasse A/B?– BREEAM-sertifisering fremmer flere miljøegenskaper enn energiklasse, så sånn sett er den viktigere, forutsatt at et bygg selvfølgelig oppnår god karakter. I bruktboligmarkedet må vi nøye oss med ambisjonen om at energimerket skal bli mer utbredt, men da bør også merket endres.

Naturlig med plusshus– Hva blir den neste grønne bølgen i eiendomsbransjen?– Vi håper at den neste bølgen blir ambisiøse rehabiliteringer innenfor alle bygningstyper, og vi tror at langt flere enn i dag vurderer materialenes energi-, klima- og miljøegenskaper. Plusshus, i betydningen at bygget gjennom året produserer mer energi enn energiforbruket, er også et naturlig neste steg der forholdende ligger til rette for det.

– Når blir plusshus en selvfølge i markedet?– Det vil bli gradvis mer utbredt. Plusshus er ikke mulig overalt, men det bør både bli en selvfølge å bygge eller rehabilitere for svært lavt energibehov og utnytte soleksponerte flater til energiproduksjon.

– Bør man få bedre lånebetingelser når man bygger miljøvennlig?– Ja, bygg som ligger i front, vil lenger beholde verdien i markedet enn andre. Da bør det være uproblematisk for banker å gi bedre lånebetingelser til disse, mener Marius Holm.

Powered by Labrador CMS