ADVARER: Trond Markussen, her fra da han ble gjenvalgt som president i NITO, advarer mot å kutte areal og la de ansatte bli på hjemmekontor.
ADVARER: Trond Markussen, her fra da han ble gjenvalgt som president i NITO, advarer mot å kutte areal og la de ansatte bli på hjemmekontor.

Advarer mot arealkutt med hjemmekontor

Lederen for ingeniørorganisasjonen NITO advarer mot at bedrifter gjør hjemmekontor til en permanent ordning for å kutte areal og kostnader.

Publisert Sist oppdatert

Det er til VG at president Trond Markussen i NITO kommer med advarselen etter at bedrifter som Telenor har signalisert at de vil ha færre av de ansatte på kontoret i fremtiden.

– Hjemmekontor har gode sider og har vært et godt virkemiddel for å forebygge smittespredning under corona-krisen. Men jeg vil advare mot at bedriftene gjør det til en permanent ordning for å kutte areal og kostnader. Å møte på jobben har så mange viktige sosiale faktorer, at det er viktigere enn fordelene ved hjemmekontor, sier Markussen til avisen.

NITO har gjort en undersøkelse blant sine medlemmer og funnet ut at 82 prosent av medlemmene benytter hjemmekontor som følge av koronakrisen, rundt 80 prosent savner å treffe kollegaer og nesten 80 prosent savner sosiale møter på jobb (blant annet lunsj). I tillegg svarer rundt 75 prosent av den uformelle informasjonsflyten er blitt dårligere og 77 prosent svarer at kontakten med kollegaer er dårligere.

– Hjemmekontor over noen måneder er noe de fleste har tatt positivt. Men hvis det blir permanent, vil HMS-forholdene bli en stor utfordring, som på sikt vil kunne gå ut over helsen. På kontoret har de fleste fått tilpasset lys, varme, pult og stol. Det er verre hjemme. Hjemme vil det ofte også være ektefelle, barn og andre forhold som kan være en utfordring, sier Markussen til VG.