Marius Egeberg og Johannes Meyer-Myklestad er senioradvokater ved Wikborg Reins Oslo-kontor.

Ukens Tips: Ny teknisk forskrift

1. juli i år trådte ny forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK17) i kraft. Fra samme tidspunkt ble TEK10 opphevet.

Publisert

En av hovederfaringene bransjen har gjort seg med TEK10, er at byggekostnadene har gått opp uten at man nødvendigvis har fått full valuta i form av bedre kvalitet. For å komme denne utfordringen i møte, har myndighetene gjennom vedtakelsen av TEK17 fjernet, lempet på og forenklet en del krav. Disse grepene håper man at skal gi økt fleksibilitet og større rom for å levere løsninger som markedet ønsker.

Blant de mest sentrale endringene, er at kravet om innvendig bod i bolig er fjernet. Det er likevel fortsatt krav om at boenheten skal ha oppbevaringsplass eller bod for sykler, sportsutstyr, barnevogner og lignende. Dersom boligen er over 50 kvadratmeter BRA, skal sportsboden være minst 5 kvadratmeter. Er boligen mindre enn 50 kvadratmeter BRA, er minstekravet 2,5 kvadratmeter. For studentboliger gjelder ingen krav til sportsbod overhodet.

Kravene til parkering i TEK10 er kun delvis videreført i TEK17. Det er ikke lenger krav om at alle byggverk skal ha parkerings- og oppstillingsplass tilpasset byggverkets funksjon. Kravene gjelder nå kun bygninger med boenhet med krav om heis og byggverk med krav om universell utforming og uteareal for allmennheten. I tillegg er kravene begrenset til å gjelde parkeringsplasser for forflytningshemmede der det er stilt krav om parkering i eller i medhold av plan- og bygningsloven. Tanken er at krav til parkering i større grad skal overlates til lokale tilpasninger i planer.

Det er også lempet på kravene om tilgjengelige balkonger, terrasser og uteplasser. Mens det tidligere gjaldt et generelt krav om trinnfri atkomst til alle disse i tilgjengelig boenhet og byggverk med krav om universell utforming for boenheter, er det nå kun krav om slik trinnfri atkomst på boenhetens inngangsplan.

Det gjelder ikke lenger krav om radonsperre i bygninger som ikke inneholder rom for varig opphold.

Videre er kravet om vindu i rom for varig opphold fjernet, likevel slik at dagslyskravet opprettholdes. Forskjellen er at dette kravet nå tillates oppfylt gjennom for eksempel glassvegger, glassfasader eller lignende.

Av andre endringer kan nevnes at det ikke lenger er krav til dobbel håndløper (håndløper i to høyder) for hovedtrapp som betjener mer enn én boenhet. Kravet om at sluk skal være i selve gulvet i våtrom er også fjernet, slik at blant annet veggsluk nå tillates. Det stilles nå også lempeligere krav til stigningsforhold og hvileplan for ramper.

Det er verdt å merke seg at det i en overgangsperiode frem til 1. januar 2019 er adgang til å velge om man vil prosjektere etter nytt eller gammelt regelverk. Det er ikke anledning til å forholde seg til begge regelverk for ett og samme prosjekt, og ansvarlig søker må i byggesøknaden angi om det prosjekteres etter TEK10 eller TEK17.

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om forfatterne:

Marius Egeberg er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett og entreprise og prosedyre.

Johannes Meyer-Myklestad er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett samt entreprise og prosedyre.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS