Gleder seg over Skattedirektoratet

PwC hilser Skattedirektoratets kommentar til høyesterettsdommen om ConocoPhilips velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NEnyheter hadde for tre uker siden en sak med BAHR-advokat Anne Sofie Bjørkholt, der en ny høyesterettsdom (ConocoPhilips-saken) slår fast at eiendomsbransjen kan foreta fisjoner med etterfølgende aksjesalg for å spare skatt.

Høyesterett skriver ifølge Bjørkholt at det ikke er grunnlag for å gjennomskjære fisjon med etterfølgende aksjesalg. Både fisjon og fritaksmetode er regler som lovgiver har gitt med åpne øyne, og skattyter kan benytte seg av dem selv om hovedmotivet er å spare skatt. Bjørkholts konklusjon er at høyesterettsdommen er enstemmig og svært klar

UtfisjoneringConocoPhilips inngikk i 2005 avtale om salg av aksjene i et eiendomsselskap. Eiendomsselskapet hadde imidlertid andre eiendeler utover eiendommen, og kjøper og selger var enige om at disse eiendelene skulle utfisjoneres fra eiendomsselskapet før gjennomføringen av salget av aksjene.

Kjernen i denne delen av saken var om selskapet illojalt omgikk skattereglene, og at det måtte foretas skattemessig gjennomskjæring basert på den ulovfestede gjennomskjæringsregelen. Høyesterett kom imidlertid til at det ikke var grunnlag for å anvende den ulovfestede regelen.

Skattedirektoratet har nå kommet med sin kommentar til dommen, der de bekrefter at skattemyndighetene vil endre sin praksis og innrette seg etter dommen. – Det er gledelig at Skattedirektoratet er så vidt tydelige, kommenterer partnerne Bård Koppang og Lars Aasen i PwC, overfor NEnyheter.

Generell betydningDe mener at etter Skattedirektoratets klare uttalelse, vil dommen ha generell betydning for alle omstruktureringer ved fisjoner.

«For fremtiden legger Skattedirektoratet til grunn at den ulovfestede gjennomskjæringsregelen ikke kommer til anvendelse når skattyter benytter skattefri fisjon som mellomledd for å komme i posisjon til å selge innmat/virksomhet ved salg av aksjer».

Koppang og Aasen er derfor tydelige på at dommen og uttalelsen fører til en viktig endring av et skattemessig spørsmål som har vært omdiskutert over flere år, og som nå har fått en viktig avklaring. Ved Skattedirektoratets ovennevnte uttalelse fremstår umiddelbart alle uklarheter ryddet av veien,

Uten forbehold– For det første fastslår Skattedirektoratet uten forbehold at man kan benytte skattefri fisjon som mellomledd for å «komme i posisjon» til å selge innmat ved salg av aksjer, som etter fritaksmodellen er skattefri. Videre tar Skattedirektoratet ingen forbehold med hensyn til hva slags innmat eller virksomhet det er tale om, sier Koppang og Aasen.

Basert på Høyesteretts klare avgjørelse, mener de to PwC-partnerne at Skattedirektoratets uttalelse åpenbart er fornuftig. Det er ikke grunnlag for å skille mellom hvilke av overdragende eller overtakende selskap i fisjonen som senere selges.

– Videre må det gjelde alle typer virksomhet og aktiva, og ikke begrenset til fast eiendom. Det åpner for den dynamikken og unngåelse av kjedebeskatning, slik som fritaksmodellen var ment å ivareta, sier partnerne.

Drop down fisjonSpørsmålet er da om Skattedirektoratets uttalelse må forstås at den også åpner for såkalt «drop down fisjon». Det vil si fisjoner der en eiendom eller virksomhet fisjoneres ut fra et selskap til et sideordnet selskap, for deretter å fusjoneres inn i et heleid datterselskap av overtakende selskap.

Merverdiavgiftsreglene er ved forskriftsendring av 31. mars 2014 tilpasset justeringsreglene ved bruk av hjelpeselskaper ved «drop down-fisjoner».

– Da vil man omsider få et regelverk som er klarere og mer forutsigbart, og man kan gjennomføre fisjoner og etterfølgende salg uten uventede og uønskede skatte- og avgiftskonsekvenser, sier Koppang og Aasen.

Powered by Labrador CMS