– Parkering mer lønnsomt enn kontorutleie

Publisert Sist oppdatert

– Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg kjøpt alt av P-plasser i Oslo, i stedet for å drive med kontor- og boligbygg. P-plasser er mye mer lønnsomt.

– Skrikende behov

Det sier Lasse Damsund i Lasse Damsund Eiendom. Etter å drevet med kjøp, salg og utleie av kontor- og boligbygg i en årrekke, kjøpte han i fjor 1200 P-plasser fra Obos. Senere har han investert i ytterligere P-arealer i Oslo sentrum. Det har vært en meget lønnsom geskjeft, og Damsund angrer på at han ikke så dette tidligere.

– Parkering er mye mer attraktivt enn bolig- og kontorutleie. Det er mindre vedlikehold og styr med P-plassdrift, og etterspørselen etter P-plasser i Oslo er skrikende. Behovet er nesten umettelig.

Blir vant til å betale

Den gode lønnsomheten kan Damsund takke Oslo kommune for. Oslo kommune ønsker å gjøre Oslo sentrum så bilfritt som mulig, og dermed stiger etterspørselen etter de plassene som allerede er opparbeidet.

– Kommunen gjør det verre for den som har bil, men bedre for den som sitter på P-arealer. I dag er det ofte gratis å parkere ved kjøpesentre. Min påstand er at det om noen år også vil bli P-avgift ved alle kjøpesentre. Folk må kjøre til og fra uansett, og før eller siden blir man vant til å betale, sier Damsund.

Damsund har selv valgt å flytte fra Bygdøy til Aker Brygge.

– Slik fikk jeg parkeringsplass i sentrum, og det er verdt hele prisen for leiligheten, spøker Damsund.

Kamp om å drifte

Damsund er ikke alene om å kjøpe P-arealer i Oslo sentrum. For en tid tilbake vant han en budrunde om P-arealer på Vaterland, rett ved der NCC skal føre opp nytt kontorbygg, hvor Dagens Næringsliv skal inn som leietaker. Prisantydningen var om lag 16 millioner kroner, men budrunden stoppet først på 27 millioner kroner. Etter det vi kjenner til, var det kamp mellom P-selskapene om å få driftingen av plassene. Nå mottar Damsund to millioner kroner årlig for å leie ut arealet – uten å gjøre noe selv. P-selskapet som stakk av med seieren, står for all drifting.

– Må sette vekk

Joakim Muskantor, som står bak selskapet Askungen Förvaltning i Göteborg, kan fortelle om samme tendenser i Sverige. Han eier tre P-hus med rundt 1500 P-plasser i Göteborg-regionen, og skulle gjerne hatt mer.

Powered by Labrador CMS