FINALIST: Teglen kan bli den første norske vinneren.

Kan bli første norske internasjonale vinner

Er som eneste norske bidrag nominert til finalen i den prestisjetunge internasjonale arkitekturprisen Brick Award 2020.

Publisert Sist oppdatert

Den velrennomerte prisen deles ut annethvert år for å hedre det ypperste innen mursteinsarkitektur. Det nominerte norske kirke- og kultursenteret er eneste norske finalist, og kan bli den første norske vinneren noensinne.

– Vi la ned mye arbeid i å få til en god møteplass som kombinerer unges forventninger om et kult hus med plass til mange aktiviteter, med forventningene om et høytidelig og inkluderende kirkerom, sier faglig leder Kaja Melbye i Hille Melbye Arkitekter som sammen med Einar Dahle Arkitekter står bak prosjektet Teglen, Spikkestad Kirke- og Kultursenter i Asker kommune.

LES OGSÅ: Klar for å bygge 270 leiligheter i strandsonen

De har visst om nominasjonen en stund, men ble ikke før nylig klar over hvor vanskelig det er å komme gjennom nåløyet.

– I en bransje som ofte handler om store utviklingsprosjekter og høy utnyttelse dreier Teglen om arkitekturen i seg selv, om gode kvalitetene ute og inne, om lyset og materialene. I tillegg er det et veldig arealeffektivt og funksjonelt bygg, påpeker Kaja Melbye.

Hun synes anerkjennelsen er svært hyggelig, ikke minst med tanke på at tegl igjen er i skuddet etter en lang periode der materialet nesten var i ferd med å dø ut i Norge.

LES OGSÅ: Indrefileten skal selges, men …

– En kirke er et evighetshus som må bygges i skikkelige materialer for å tåle tidens tann, og da er tegl blant materialene som har lengst levetid . At et bygg blir stående i generasjoner og slipper vedlikehold er bærekraftig i seg selv, poengterer hun.

Melbye forteller at de rask bestemte seg for tegl som materiale.

– Materialvalget var viktig fra første dag. Både fordi nabotomta er et gammelt teglverk og fordi tegl er en stor del av identiteten til Spikkestad. Selve navnet kom som et resultat av en navnekonkurranse, det er historiebærende og sier mye om folks syn på bygget, sier hun.

LES OGSÅ: Bostyrer kritisk til utbytte

Teglen er et temmelig utypisk kirkebygg som kombinerer sakrosankte rom med livssynsnøytrale rom, og som omfavner både religion og kultur. Selve seremonirommene er hevet over bakkenivå, og hviler på en første etasje i glass.

– Den kombinerte bruken er spesiell og har vært litt kontroversiell i seg selv. Og selve formen likner ikke mange andre kirker. Men nettopp fordi dette er mer enn bare en kirke måtte vi tenke litt annerledes, og tilbakemeldingene er at lokalbefolkningen har blitt glade i Teglen. Mange av oss har noen bilder av hvordan en kirke skal være, så denne arkitekturen har nok vært en modningssak for mange, sier hun.

LES OGSÅ: Trekker sammenligning til bankkrisen

Teglen, som var ett av sju norske innsendte bidrag i år, er nå én av 11 finalister fra hele verden i sin kategori. Juryen vektlegger særlig kreativitet og allsidighet i materialbruken og vurderer hvordan prosjektene kombinerer funksjonalitet, bærekraft og energieffektivitet.

Vinnere blir kåret senere i år. Blant tidligere vinnere er kunstmuseet i Basel i Sveits og San Bernardo-kapellet i Argentina. Norge har tidligere vært representert ved blant andre DNB sitt hovedkontor i Barcode og St Olav Domkirke i Trondheim.

LES OGSÅ: Lar seg ikke skremme av korona – bygger 9.500 kvadratmeter

Nominasjonen er ikke den første oppmerksomheten kirkebygget får. I fjor mottok Teglen Betongtavlen 2019, en utmerkelse til byggverk i Norge der betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.

Powered by Labrador CMS