VIL VÆRE MED: Norsk Eiendoms adm. direktør Thor Olaf Askjer vil ha med de som leier ut til koronarammede virksomheter med på dugnaden.

Kjøpesenteraktører lover husleiekutt

Gårdeiere som representerer 60 prosent av omsetningen i kjøpesentre vil gi mellom 10 og 30 prosent rabatt til leietakere som er rammet av koronakrisen.

Publisert Sist oppdatert

Finansminister Jan Tore Sanner uttalte tidligere i dag at han forventer at gårdeierne stiller opp på dugnaden for å hjelpe leietakerne.

– Vi har et samfunn som er bygget på tillit og er bygget på samhold. Jeg forventer at også gårdeiere og de som leier ut lokaler stiller opp, sa Sanner.

Norsk Eiendoms adm. direktør Thor Olaf Askjer forteller at hans medlemmer allerede er på ballen. I et opprop som er signert av flere av de store kjøpesenteraktørene lover bransjen å bidra med kutt i leieprisene.

– Mange i eiendomsbransjen har allerede bidratt, men nå må vi virkelig brette opp ermene i dugnaden for å få ned faste kostnader, sier Askjer.

Les også: Sverige gir støtte til redusert husleie

«De eiendomsselskapene som har underskrevet dette brevet vil innrømme husleierabatter til leietagere som er rammet av krisen på mellom 10 og 30 prosent, som et minimumsintervall. Virksomheter med mer enn en tredjedel omsetningssvikt regnes i utgangspunktet som rammet av krisen, men rabatter kan også innrømmes til virksomheter med lavere omsetningssvikt. Rabattene innrømmes så snart statens krisepakke er vedtatt og vil virke så lenge statens pakke virker, oppad begrenset til 3 måneder i første omgang. Rabattene gis på avtalt minimumshusleie», skriver aktørene i et opprop.

Les også: – Urimelig at utleiere må ta støyten

– Vi ønsker å sende et tydelig signal. Den statlige ordningen er helt avgjørende, samtidig som vi store utleiere skal yte vårt gjennom betydelige husleierabatter til de som sliter, sier adm.dir. i Scala Eiendom, Hans Jørgen Mørland, på vegne av initiativtakerne bak oppropet.

– Vi ønsker å sende et tydelig signal. Den statlige ordningen er helt avgjørende, samtidig som vi store utleiere skal yte vårt gjennom betydelige husleierabatter til de som sliter, sier adm.dir. i Scala Eiendom, Hans Jørgen Mørland, på vegne av initiativtakerne bak oppropet.

Thor Olaf Askjer minner samtidig om hva husleien dekker.

– Det er avdrag på lån og det er lønnen til vaktmestere og renholdere. For eiendomsselskaper som driver med utvikling, er det også oppdraget som gir bygningsarbeidere lønn. Eller det kan være pensjonspengene til vanlige folk, sier Askjer.

Oppropet presiserer at nesten ingen utleiere har soliditet og likviditet til å håndtere sine løpende kostnader dersom store deler av husleien uteblir. «Begynner eiendomsselskapene å falle, som følge av massivt inntektsbortfall, er veien kort til en bank- og finanskrise. En krise som vil forverre og forlenge nedturen for norsk økonomi betydelig», skriver kjøpesentrene i oppropet.

Oppropet er signert av: Olav Thon Gruppen, Scala Eiendom, LL Holding / Alti Forvaltning, NorgesGruppen Eiendom, Obos Eiendom, Coop Norge Eiendom, Reitan Eiendom, Nærsenter Utvikling, CC Eiendom og NAF-Gårdene.

Norsk Eiendom og Scala Eiendom utfordrer nå flere gårdeiere til å signere oppropet, og at finansbransjen og andre som påvirker faste kostnader også bidrar i dugnaden.

Powered by Labrador CMS