BYMESSIG: Varehuset skal utvides med mer utadrettet og bymessig bebyggelse. Ill: Arkitektene Astrup og Hellern

Ikea vil utvide på Furuset

Utvidelsen på 31 000 kvadratmeter skal i hovedsak plasseres på Ikeas eksisterende parkeringsareal.

Publisert Sist oppdatert

– Grunnet ønske om utvidelse av Ikeas varehus, samt ny bebyggelse for kombinert parkering/andre funksjoner, foreslås det å regulere et areal på ca. 54 000 kvadratmeter til angitt bebyggelse og anleggsformål kombinert med andre angitte hovedformål .

Det skriver Arkitektene Astrup og Hellern i bestilling av oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE). Bestillingen er gjort å vegne av Ikea-selskapet Strømsveien 303 AS.

Les også: Her står det egentlig en tomannsbolig som eierne ikke vil selge

Foreløpige skisser viser en bebyggelse med et bebygd areal på til sammen ca. 31 000 kvadratmeter. Utvidelsen vil hovedsakelig plasseres på Ikeas eksisterende parkeringsareal.

– Dette bidrar til en mer bymessig utforming ved at byggene henvender seg mot Strømsveien med aktive fasader i første etasje. Det tilfører gaten liv, og gjør den opplyst på kveldstid. Byggene skal utformes slik at de henvender seg både mot Strømsveien og idrettsanleggene, heter det i henvendelsen til PBE.

Bakgrunnen for planforslaget er blant annet ønske om å skape sammenheng med tilliggende planer og helhetlige plangrep for utvikling i bydel Alna. Varehuset skal utvides med mer utadrettet og bymessig bebyggelse, samt allment tilgjengelige byrom som bidrar til et godt lokalsamfunn.

Les også: Selger midt i Olympiaparken

Ikea Furusets virksomhet er i dag fordelt på tre enheter med varehus i Strømsveien 303, selvbetjeningslager i Gamle Leirdalsvei 1, og betjent lager i Svein Ottedalsvei 10. Utvidelse av varehuset vil muliggjøre et mer energieffektivt bygg, samt reduseres transportbehovet for både varer og kunder betraktelig ved å samle virksomhetene.

– Varehuset har i dag en relativt lukket utforming, med parkering som en barriere mot Strømsveien. En utvidelse skal legge vekt på å gjøre bygget mer publikumsvennlig med aktive fasader og byrom mot Strømsveien. Uterommene vil fungere som ferdselsårer og møteplasser for lokalbefolkning og besøkende. Myke trafikanter vil prioriteres med blant annet god tilknytning til kollektivstopp, skriver arkitektselskapet.

Areal som benyttes til idrett/lek vil beholdes som i dag og reguleres til egnet formål.

Les også: Må flytte flere hus i Oslo øst 

Det er i dag fire adkomster til planområdet; tre fra Strømsveien og én fra Tvetenveien tilknyttet Ballerud driftssituasjon. Eksisterende parkeringsareal foran varehuset foreslås utbygget. Følgelig kan den ene adkomsten fra vest trolig fjernes. Dette må vurderes nærmere og avklares i samsvar med kommunen og veikonsulent.

Eksisterende byggemasse vil benyttes eller gjenbrukes så langt det er mulig. Det tas sikte på å oppnå BREEAM excellent.

 

Powered by Labrador CMS