NY: Avinor vil bruke milliarder på ny flyplass.

Vil bruke millarder på ny storflyplass og vei

Avinor og Statens vegvesen vil likegodt bytte den gamle flyplassen med en ny et annet sted.

Publisert Sist oppdatert

Et prosjekt i regi av Avinor og Statens Vegvesen har utredet «Framtidig transportløsning for Lofoten, Ofoten og Vesterålen». Styringsgruppa anbefaler ny storflyplass på Leknes og ny veiløsning mellom Svolvær og Leknes i Lofoten, ifølge en pressemelding.

LES OGSÅ: Landsdelens største prosjekt

Rapporten er ferdigstilt og oversendes nå Samferdselsdepartementet, som på sin side vil komme tilbake til spørsmålet i Stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2022-2033.

Avinor har gjort omfattende vurderinger av ulike mulige lokaliseringer og mener en storflyplass på Leknes med tilhørende veiløsning gir best samfunnsøkonomi.

LES OGSÅ: Investerer 600 mill i smålaks

– Den vil gi god utvikling og nytte for befolkning og næringsliv som følge av raskere og billigere direkteforbindelse til Oslo. Bedre veiforbindelser vil øke nytten av storflyplassen og styrke samhandling og næringsutvikling i hele regionen, heter det.

Løsningen forutsetter at Svolvær lufthavn legges ned. Den samlede investeringen for vei og flyplass er estimert til rundt 6,4 milliarder kroner, derav 2,5 milliarder kroner til flyplass. Men så mye penger har ikke Avinor, og finansiering over statsbudsjettet er derfor en forutsetning.

LES OGSÅ: Alle vil ha en bit av hotellkaka

– Den anbefalte løsningen gir et godt grunnlag for videre utvikling av regionen og forslaget vil styrkes ved en bred regional oppslutning, sier prosjektansvarlig Jon Sjølander i Avinor.

Powered by Labrador CMS