FREMME FRILUFTSLIV: Planforslaget skal fremme friluftslivet i Østmarka. Ill: SAAHA

Vil bygge besøksgård i Østmarka

Besøksgården er i hovedsak myntet på skoleelever og barnehager, men skal også ha et serveringstilbud for skiløpere og andre som bruker området.

Publisert Sist oppdatert

Bymiljøetaten foreslår å regulere Sørli gård til besøksgård tilrettelagt for landbruk, natur og kulturopplevelser for publikum. Gården er beliggende ved Nøklevann – ikke langt fra Bøler T-banestasjon. Det er Oslo kommune som eier eiendommen.

– Det foreslås å reetablere den gamle husmannsplassen, og bygge besøkssenter og garasjeanlegg for driftskjøretøy. Eksisterende fjøs/låve bevares og rehabiliteres for helårs dyrehold, og våningshuset vil fungere som bolig for ansatte på gården, skriver fagkyndig SAAHA i planforslaget.

Arealene er i hovedsak rettet mot skole- og elevgrupper, men er ikke forbeholdt enkeltgrupper. Flerbruksprinsippet vurderes derfor som ivaretatt i planforslaget.

Les også: Snart ryker disse og flere andre villaer 

– Det nye besøkssenteret har et moderne formspråk som gjennom sin farge- og materialbruk bevarer fremtoningen av det eksisterende og styrker Sørli gård som kulturminne og kulturmiljø i Oslo. Senteret fremtrer ydmykt i møte med eksisterende gård og er ikke overordnet i skala eller beliggenhet, heter det i planforslaget.

Plassert noe lavere i terreng «virker ikke bygget dominerende i landskapet, men fremhever heller den naturlige tundannelsen og møteplassen mellom eksisterende bygg på gården».

– Planforslaget, som vil muliggjøre en etablering av Sørli gård som en besøksgård, vil være med på å fremme friluftslivet i Østmarka. Gårdens beliggenhet tilrettelegger for gode og lett tilgjengelige friluftsopplevelser. Intensjonen er at besøksgården skal kunne ta imot barnehager, skoleelever mv. for undervisning i nytt besøkssenter, skriver SAAHA.

Formidlingen skal også foregå utendørs med Østmarka og skogen som utgangspunkt.

– Gården skal også fungere som et oppholdssted for mennesker i alle aldre. En vet at servering tiltrekker seg publikum. Det tilrettelegges derfor for et enkelt serveringstilbud samt gode uteoppholdsfasiliteter, som gjør at gården også vil være attraktiv som en destinasjon for det nære, uorganiserte friluftslivet, fremgår det av planforslaget.

Plan- og bygningsetaten anbefaler forslaget.

Powered by Labrador CMS