HVAL: Det danske arkitektfirmaet Dorte Mandrup står bak vinnerutkastet.

Vikingene har fortsatt en finger med i spillet

Prosjektet til 350 millioner risikerer å bli stoppet. Av historien.

Publisert

Nyheten om Norges nye attraksjon og signalbygg The Whale har skapt overskrifter verden rundt i det siste. Nå risikerer det største løftet for reiselivet i Nord-Norge å bli stoppet av et udatert stolpehull, ifølge Andøy kommune.

Det planlagte opplevelsessenteret på 4.500 kvadratmeter som skal bygges ved fyret på Andenes med en antatt prislapp på 350 millioner kroner, ligger an til å bli en attraksjon i verdensklasse og har vekket internasjonal interesse. Arkitekter fra hele verden konkurrerte om å tegne hvalsenteret, hvis oppgave til slutt ble gitt det danske arkitektfirmaet Dorte Mandrup.

LES OGSÅ: Nord-Norges største utviklingsprosjekt

– Andøy har i over 30 år vært verdensledende innen hvalturisme, og er det eneste stedet i Europa hvor man kan oppleve hval året rundt. The Whale vil bli viktig både for utvikling av stedet og kunnskap om hval, sier næringssjef Brita Erlandsen i Andøy kommune.

Men et hellegulv fra vikingtiden og et udatert stolpehull kan stikke kjepper i hjulene for hele prosjektet. Andøyposten meldte nylig at arkeologer har oppdaget et hellegulv fra vikingtiden, et udatert stolpehull og en større trekonstruksjon i området der hvalsenteret skal reises. Ifølge Nordland fylkeskommune betyr dette at den tilgrensende Gårdshaugen omfatter et større område enn tidligere registrert. Haugen er automatisk fredet etter kulturminneloven, og kan komme i konflikt med utviklingen.

LES OGSÅ: Solgte leiligheter for 200 mill på ett døgn

Det er ikke første gang kulturminneloven kommer i konflikt med utvikling. Da et næringsbygg skulle bygges i Trondheim i 2016 ble det oppdaget rester av den antatte Klemenskirken. Funnet vakte internasjonal oppmerksomhet, og utfordringen ble løst ved at funnet ble integrert i det ferdige bygget.

Nå vil kommunen sette søkelyset på tematikken rundt vern og utvikling, og inviterer til en konferanse på nyåret. Der håper næringssjef Brita Erlandsen på å finne en utvei til The Whale.

LES OGSÅ: Gigantiske investeringer i havgapet

– Hva gjør man når kulturminner kommer i konflikt med utvikling? Er det mulig å få til både vern og utvikling? Vi har respekt for kulturminnene og ønsker å lære av hvordan andre har møtt problematikken, sier hun.

Powered by Labrador CMS