HINDRE BILER: Målet med sikringstiltaket er å hindre biler, som ikke har blitt godkjent på forhånd, i å kjøre inn i parken og/eller opp til Slottet.

Sikring av Slottsparken kan gi store skader

Ifølge Bymiljøetaten har sikringsprosjektet stort skadepotensial på biologisk mangfold i form av mange store gamle trær i Slottsparken.

Publisert Sist oppdatert

I oktober meldte Slottet på sin egen nettside at arbeidet med sikring av Slottsparken starter opp, og at arbeidet ferdigstilles senest høsten 2021. Målet er å hindre biler som ikke har blitt godkjent på forhånd i å kjøre inn i parken og/eller opp til Slottet.

Sikringstiltakene vil som hovedprinsipp følge Slottsparkens yttergrense, og bestå av porter, pullerter, gjerder og murer – avhengig av området det gjelder. Det naturlige terrenget vil bli utnyttet i størst mulig grad.

Verdifulle trær

Nå har Bymiljøetaten i Oslo kommune sendt et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) om hvilke konsekvenser tiltaket vil ha for store trær i Slottsparken. Sertifisert arborist i LINK arkitektur har som en del av prosjektet utarbeidet en konsekvensanalyse for store eiketrær og en vurdering av konsekvenser for andre store trær.

Les også: Fikk nei til utvidelse av Manglerud senter

– Det er en rekke store, biologisk verdifulle trær som blir berørt av det planlagte tiltaket. Slottsparken er avgrenset som en helhetlig naturtype i Oslo kommunes naturdatabase, men det er ikke gjennomført en kartlegging av biologisk viktige enkelttrær i parken. Ifølge kommuneplanen skal det i områder hvor det er registrert naturverdier med regional verdi foreligge særlige grunner for å tillate tiltak som kan forringe naturverdier, skriver Bymiljøetaten.

Videre skal større trær i byggesonen søkes bevart, og «det bør ikke gjennomføres tiltak som skader større trærs røtter og krone eller reduserer trærnes vekstvilkår».

Fire store eiker

Tiltaket berører fire store eiker som har status som utvalgt naturtype hul eik. Ifølge konsekvensanalysen har tiltaket negative konsekvenser med potensielt store skader på rotsystemet til de fire eikene, med litt varierende alvorlighetsgrad. I tillegg til de fire eikene er konsekvensen av tiltaket i arboristrapporten vurdert som høy eller potensielt høy for hele 44 andre store løvtrær med stammeomkrets over 200 cm (diameter 63 cm) målt 1 m over bakken.

Les også: Dette boligprosjektet ble nesten halvert

– Samlet sett har prosjektet dermed svært stort skadepotensial på store, gamle trær. Disse trærne har stor verdi for biologisk mangfold, i tillegg til blant annet å være sentrale elementer for Slottsparkens verdi som rekreasjonsområde, heter det i brevet.

Unntatt offentlighet

En del dokumentasjon om sikringstiltakene er unntatt offentlighet, blant annet beskrivelse av fundamentering og omfanget av gravearbeidene som planlegges gjennomført. Bymiljøetaten har ut fra prosjektets spesielle karakter forståelse for dette. Denne mangelen på informasjon bidrar imidlertid til at det er vanskelig for å gi en god selvstendig vurdering av tiltakets konsekvenser for trærne.

– Vi må derfor i stor grad støtte oss til de vurderingene som prosjektets arborist har gjort. Ut fra det store skadepotensialet må det stilles strenge krav om at både tiltakshaver, utførende entreprenør og ansvarlig arborist legger svært stor vekt på å gjennomføre tiltakene på en mest mulig skånsom måte, skriver Bymiljøetaten, som i brevet beskriver en rekke skadeforebyggende tiltak.

Forutsatt at det blir stilt strenge krav om gjennomføring av disse tiltakene, mener Bymiljøetaten at prosjektet har en akseptabel risiko for alvorlig skade på biologisk mangfold.

Powered by Labrador CMS