NY BANKUNDERSØKELSE: Analysesjef Robert Nystad er ute med bankundersøkelsen for fjerde kvartal.

Bankmarginene holder seg stabile

Ingen av bankene i UNIONs bankundersøkelse har endret marginene for et standard eiendomscase.

Publisert Sist oppdatert

UNION Gruppen er ute med sin bankundersøkelse for fjerde kvartal, og der meldes det om snittmargin på nye 5-års lån med 65 prosent belåning på 204 basispunkter. Det er det samme som i tredje kvartal. Ifølge UNIONs analysesjef Robert Nystad har ingen av bankene endret marginen i standardcaset.

– Bankmarginen er 41 basispunkter lavere enn toppen i fjerde kvartal 2017, men 39 punkter over bunnen på 165 punkter i andre kvartal 2015. Dagens margin er omtrent på gjennomsnittsnivået de siste 10 årene, sier Nystad.

Samtidig har fallet i 5-års swaprente blitt reversert, slik at samlet finansieringskostnad for lån med løpetid på fem år, og full rentesikring gjennom hele perioden, har steget med 26 basispunkter til 3,94 prosent. Det er ifølge UNION på samme nivå som i andre kvartal i år, men 30 basispunkter lavere enn i fjor vår. Til sammenligning var samlet lånekostnad på 2,91 prosent i første kvartal 2015.

– På spørsmålet om laveste tilbudte margin, uavhengig av belåningsgrad, oppgir bankene en margin på 145 basispunkter i snitt. Flere av bankene har skrudd marginen litt opp i de sikreste engasjementene i løpet av de siste to kvartalene. I snitt er marginen opp med seks punkter i slike utlån. Den laveste tilbudte marginen fra én enkelt bank i løpet av det siste kvartalet er fortsatt 120 basispunkter, sier Nystad.

Han mener det er nye som tyder på at bankmarginene har bunnet ut i denne omgang.

– Det er relativt stor sannsynlighet for at svenske banker får økte kapitalkrav i løpet av neste år, noe som kan påvirke utlånsviljen og bankmarginen også i det norske markedet, sier Nystad.

Finansdepartementet ser ifølge analysesjefen på muligheten for å innlemme utenlandske banker sin virksomhet i Norge inn under norske regler. I så fall vil det innebære at utenlandske banker må holde mer egenkapital bak utlån til norsk eiendom.

– På den andre siden er utlånsviljen fortatt relativt høy, og man har god lønnsomhet i nye utlån. Men ettersom det ligger an til nye kapitalkrav for flere av bankene er det større sannsynlighet for en oppgang i bankmarginen enn det motsatte.

Powered by Labrador CMS