STORT: Lagunen Storsenter i Bergen er Norges tredje største, med 1,34 milliarder kroner i omsetning første halvår i år. Det er opp 8,6 prosent fra i samme periode i 2018.

Endelig økte eiendomsverdier for Thon

3. kvartal viste en positiv verdiutvikling på eiendomsporteføljen for første gang i år.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet før skatter ble 741 millioner kroner for tredje kvartal 2019, ifølge en pressemelding fra Olav Thon Eiendomsselskap.

– Det økte med sju prosent til 463 millioner kroner sammenlignet med tredje kvartal i 2018. For første gang i 2019 var det i tredje kvartal en positiv verdiutvikling på eiendomsporteføljen som også bidro til det gode resultatet, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre.

LES OGSÅ: Vil rive butikksenteret og bygge boliger for en halv milliard

Konsernets investeringer i perioden var bare 145 millioner kroner, etter at flere større prosjekter ble ferdigstilt i fjor. I år gjennomføres mindre oppgraderinger ved flere av konsernets kjøpesentre i tillegg til at det oppføres et boligbygg i Oslo sentrum.

– Vi har flere større eiendomsprosjekter under bearbeiding og håper å igangsette flere større prosjekter med tyngdepunkt i byutviking og boligbygging allerede i 2020/2021, påpeker han.

Sentrale næringseiendommer utgjør rundt 25 prosent av konsernets eiendomsverdier, og består både av kontor- og handelseiendommer og utleieboliger. Ved kvartalskiftet besto kjøpesenterporteføljen av 78 kjøpesentre i Norge og Sverige, hvorav 16 forvaltes av eksterne eiere.

LES OGSÅ: Kutter kjøpesenterdelen til fordel for boliger

Butikkomsetningen ved de 62 sentrene som eies av konsernet var i tredje kvartal drøyt 12.2 milliarder kroner, opp 4,5 prosent fra samme kvartal i fjor.

– Vi er godt fornøyd med at våre kjøpesentre øker både butikkomsetningen og besøkstallene i en krevende omstillingsperiode for detaljhandelen. Dette kan tyde på at vårt langsiktige arbeid med å endre kjøpesentrene gradvis for å tilpasse seg kundenes forbruksmønster er i ferd med å gi resultater. Med en fortsatt positiv utvikling i norsk økonomi og vedvarende lavt rentenivå ser vi relativt lyst på fremtiden, sier Arne B. Sperre.

Da fjorårets omsetningstall ble lagt frem rett etter nyttår hadde Thon Eiendom 99 sentre i Norge og Sverige. 78 var hel- eller deleid, 21 ble forvaltet for eksterne eiere. Samlet butikkomsetning for de 88 norske var drøyt 64,5 milliarder kroner, en omsetningsvekst på 1,5 prosent fra 2017.

LES OGSÅ: Thon vil heller ha bykvartal enn kjøpesenter

Sammenligner man omsetningen i første halvår i år med første halvår i fjor hos de 25 største kjøpesentrene i Norge, økte Thon-sentrene Amfi Madla i Stavanger mest i prosent med 10,4 foran Storo i Oslo (9,6) og Lagunen i Bergen (8,6). Tallene er hentet fra Oslo Handelsstands Forening.

Norges største senter Strømmen (Thon) sto nærmeste på stedet hvil med bare 0,5 prosent økning fra fjoråret, sammen med Coop-sentrene Jekta i Tromsø og City Lade i Trondheim som klokket inn med henholdsvis 0,4 og 0,2.

I den røde enden av skalaen gikk det verst ut over Oslo City (Steen & Strøm) med minus 6 prosent, Alna Senter i Oslo (Joh. Johannson) med minus 5,3, og Aker brygge (Norwegian Property) med minus 4,4.

Powered by Labrador CMS