SAMSPILL: Energihuset er ett av samspillsprosjektene til Smedvig Eiendom og Kruse Smith. Ill.: HELEN & HARD

Aller flest fordeler med samspill

Smedvig Eiendom og Kruse Smith har god erfaring med samspillsprosjekter og konkluderer med at det gir absolutt flere fordeler enn ulemper.

Publisert Sist oppdatert

Begge selskapene har signert for Bygg 21 for å jobbe for at flere velger å gjøre det samme. Ved å kjøre samspill gjennom både prosjektering og bygging får Smedvig som byggherre mulighet til å justere og tilpasse løsninger helt til det siste, ifølge en pressemelding.

– Vi har svært variert erfaring fra totalentrepriser, særlig med tanke på kvalitet, miljø og livssykluskostnader. Vårt klare svar på slike utfordringer er å etablere et nært samarbeid med leverandører som bidrar med sin beste kompetanse direkte i prosjektutviklingen. Da er vi sikre på at vi får det produktet vi faktisk har bestilt, og at det virker når det leveres, sier eiendomsdirektør Jostein Kalsheim i Smedvig Eiendom.

LES OGSÅ: Blir høyest i byen

Samspillskontrakter er en tillitsbasert samhandlingsform og stiller andre krav til prosjektledelse og relasjonskompetanse enn en ren total- eller delentreprise.

– Smedvig Eiendom er svært profesjonelle, stiller høye krav og pusher oss til å tenke nytt og jobbe annerledes. Det er selvsagt krevende, men aller mest er det sunt og utviklende, sier Kristin Stømer Frafjord som er regiondirektør for Kruse Smith i Rogaland og Hordaland.

Et av de pågående samspillsprosjektene de to selskapene kjører sammen er Energihuset i Innovasjonsparken i Stavanger som planlegges ferdig medio 2021. Her skal det bygges et 9.300 kvm stort plusshus i massivtre med sertifiseringsmål både som Breeam Nor Outstanding og Well Platinum.

LES OGSÅ: Fikk nei til å bygge, så kom gebyrsjokket

– Det er veldig inspirerende å jobbe tett på kunder med høye ambisjoner og store visjoner. Breeam-NOR Outstanding stiller store krav til alle som er involvert i prosjektet. I Kruse Smith ønsker vi å levere på dette nivået, sier Stømer Frafjord.

For Smedvig står bærekraft i sentrum for all bygging og eiendomsutvikling. Bærekraft handler for dem om mer enn miljø. Det er også viktig at entreprenører og andre involverte tjener penger i prosjektene.

LES OGSÅ: Gjør det stort på eiendom i Sveits

– Når vi bygger med høy kvalitet og fokus på enkel og rasjonell drift vil byggene vare i generasjoner. Historien viser at det er tilfelle. Og lykkes vi skikkelig fremstår byggene finere om 20 år enn det de gjør i dag, poengterer Kalsheim.

Powered by Labrador CMS