STORT: OBOS har solg leiligheter for 10 milliarder hittil i år.

Har solgt for 10 milliarder hittil i år

OBOS har så langt i år solgt 2.584 nye boliger - seks prosent opp fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Verdien av salget etter årets ni første måneder er 10,46 milliarder kroner, ni prosent mer enn i tredje kvartal i 2018, ifølge en pressemelding.

Korrigert for andel i samarbeidsprosjekter er det samlede boligsalget i Norge og Sverige 2.160 boliger til en verdi av 8,09 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Skal bare bygge to blokker til

På tross av veksten frykter OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj at forslaget til nye utlånsregler kan bremse boligbyggingen i Norge.

− Salget holder seg fortsatt godt over hele landet. Vi merker imidlertid at markedet er sensitivt i forhold til kjøpernes betalingsevne- og vilje. Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsreglene vil, dersom det vedtas, påvirke nyboligsalget og dermed boligbyggingen. Dette skyldes både en generelt høyere terskel for å finansiere ny bolig og fordi det skapes usikkerhet rundt verdien av egen bolig, påpeker han.

LES OGSÅ: Bygger åtte blokker ved kjøpesenter

OBOS mener byggebransjen trenger forutsigbare rammevilkår for å kunne opprettholde en jevn byggeaktivitet i tråd med demografisk etterspørsel.

– Målet må være å sikre stabil prisutvikling, både på brukte og nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj som misliker Finanstilsynets forslag om at man kan låne max 4,5 ganger inntekten, mot 5 ganger i dagens forskrift som går ut ved årsskiftet.

− Vi håper Finansdepartementet avviser forslaget, legg det i skuffen, presiserer han.

LES OGSÅ: Får tegnet om prosjektet i sommerparadiset

Konsernet hadde ved utgangen av september 2.340 igangsatte boliger (1817 korrigert for eierandel) mot 1.925 boliger (1832) på samme tid i 2018 – og de har 5.440 boliger under produksjon (4817).

− Vi ønsker å bruke vår finansielle styrke og markedskunnskap til å øke byggeaktiviteten når andre må bremse, men er avhengige av at rammebetingelsene fra myndighetene er tilstede for at vi skal kunne ta en slik risiko, understreker Siraj.

Powered by Labrador CMS