REDDES: Etter flere tiår med massivt forfall går det mot lysere tider for Nationaltheatret. Foto: Statsbygg

Endelig lys i tunnelen for Nationaltheatret

Kulturskatten er ett skritt nærmere en livsnødvendig rehabilitering.

Publisert Sist oppdatert

Det offentlige har gjennom årene latt flere av landets store kulturskatter nærmest råtne på rot. En av dem er Nationaltheatret som ble bygd i 1899 og så nærmest overlatt til seg selv. Mangelen på skikkelig vedlikehold har ført til at en kritisk dårlig byggeteknisk tilstand, og de ansatte har i årevis vært vitner til at bygningen nærmest går i oppløsning rundt seg.

I 2014 og 2015 ble det utarbeidet to rapporter som beskriver hvordan en rehabilitering av Nationaltheatret kan løses. I fjor fikk Statsbygg i oppdrag fra Kulturdepartementet om å utarbeide et forprosjekt for rehabiliteringen, og som en del av den prosessen lyste de i vår ut en konkurranse for å finne prosjekteringsgruppen som skal skissere hvordan oppussingen best kan gjøres. Valget falt på en gruppe bestående av Sweco Norge, RATIO arkitekter, FuthArk arkitekter og Origo Arkitektgruppe.

– Mange kvalifiserte firmaer har deltatt i konkurransen. Den var svært jevn, men etter en grundig prosess er vi sikre på at vi har valgt den beste gruppen, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i en pressemelding.

LES OGSÅ: Den private entreprenøren legger 120 millioner på bordet for et nytt konserthus

Kvalitet var det viktigste kriteriet, før prisen. Gruppen som vant er vurdert som den beste på kvalitet.

– Den har bred erfaring med antikvarisk restaurering, rehabilitering og bygg for scenekunst. Gruppen kan vise til relevante referanseprosjekter som Stavanger Konserthus, Grieghallen, Eidsvollsbygningen, Universitetsmuseet i Bergen, Urbygningen og Statens Håndverks- og kunstindustriskole/Edvard Munch videregående skole. Vi ser frem til at denne kompetansen nå rettes inn mot Nationaltheatret. Slik kan vi legge til rette for moderne teaterdrift og store tekniske utbedringer, samtidig som vi gjør en av Norges viktigste kulturbygninger like flott som den en gang var, sier Njaa Aschim.

Rehabilitering av fasader, tak og resten av bygningen er bare noen av forbedringstiltakene prosjekteringsgruppen nå skal anbefale løsninger for. Antikvariske områder skal restaureres. Hele det tekniske anlegget skal skiftes ut og hovedscenen blir ny.

LES OGSÅ: Bygger nytt kvartal ved Middelalderparken

– Prosjekteringsgruppen skal også foreslå hvordan det best kan bygges opptil 2500 kvadratmeter under bakken ved teatrets hovedinngang. Disse arealene skal blant annet romme produksjonstekniske funksjoner, påpeker Njaa Aschim.

Skisseprosjektet skal være ferdig våren 2020. For et par år siden ble det estimert at regningen kommer på 1.9 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS