Aktuelt

Blar opp 200 millioner for ny fabrikk

Arbaflame bygger nå sin første kommersielle fullskalfabrikk for produksjon av trepellets utenfor Kongsvinger.

FABRIKK: Arbaflames nye fabrikk på Kongsvinger skal produsere neste generasjon pellets av norske råvarer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Fabrikken får en årlig produksjonskapasitet på 70.000 tonn pellets som skal leveres til det franske energiselskapet Engies kullkraftverk i Rotterdam, ifølge en pressemelding.

– Vi markerer dermed at vi er industrielt i gang med å være et fullgodt alternativ til kullkraftverkene i verden som leter etter en kullfri og biobasert energiløsning, sier administrerende direktør Bjørn Halvard Knappskog i en pressemelding.

LES OGSÅ: Ingen har bygd en fabrikk av massivtre før. https://www.estatenyheter.no/2019/06/04/den-forste-fabrikken-bygd-i-massivtre/

Prislappen blir på 200 millioner kroner og Arabflame har fått 78 millioner i støtte fra Enova. Men Kongsvinger er bare starten, skal vi tro pressemeldingen.

– Vi står foran et industrielt løp med etablering av flere fabrikker i årene som kommer. Vi har en gjensidig intensjon med Engie om å raskest mulig komme opp til 200.000 tonn leveranse, og deretter gradvis øke til opptil 1,8 millioner tonn, som er mengden kraftverket trenger for 100 prosent fornybar konvertering. For oss er det viktig at verdens første fabrikk blir bygd i Norge, både fordi det gir verdifull nærhet til prosjektet og kompetansen og fordi teknologien ble oppfunnet og utviklet her, påpeker Knappskog.

Pelletsen har tilnærmet samme egenskaper som kull og de spesielle egenskapene gjør at kostnaden ved å konvertere kullkraftverket blir betydelig redusert, som er en stor fordel sammenlignet med alternative bioprodukter.

– Det er en seier for fornybarsatsingen i norsk skogindustri at vi med norsk råstoff produsert ved vår nye fabrikk kommer til å redusere CO2-utslippene ved kullkraftverket i Rotterdam med omtrent 140.000 tonn i året, sier Knappskog.

LES OGSÅ: Vil gjøre en svane ut av den stygge andungen

Arbaflame har allerede gjennomført vellykkede tester ved 15 kullkraftverk rundt om i verden, og fikk nylig 180 millioner i EU-støtte gjennom Horisont 2020-programmet for å etablere et demonstrasjonsanlegg på samme kraftverk.

Pemco er et familieeid norsk investeringsselskap, kontrollert av familien Knappskog, med over to milliarder kroner i omsetning i 2017.

Kontrollerer enorme eiendomsverdier (+)
Analyse
Fikk nei til å bygge. Deretter fikk utbyggeren gebyrsjokk (+)
Analyse
Ber Neptune kutte enda mer
Utvikling
Proptech-selskap: Kast papirene og del informasjonen
Play
Nå våkner eiendomsbransjen
Tech
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
OBOS ber om at bystyret tar saken (+)
Bolig
80 boliger for 250 millioner kroner (+)
Bolig
Ukens tips: Innstramming i eierseksjonsloven
Juss
Pengene har rent ut for Bakke-arvingene (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.