Aktuelt

Bankmarginene faller videre

Bankenes utlånsmarginer til næringseiendom har falt for sjette kvartal på rad.

MARGINENE FALLER VIDERE? Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen tror mesteparten av marginfallet er tatt ut, men det er mer sannsynlig for ytterligere nedgang i marginene enn oppgang.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er i UNION Gruppens ferske bankundersøkelse at det kommer frem at snittmarginen for nye 5-årslån med 65 prosent belåning er 2,06 prosentpoeng. Det er en nedgang på 7 basispunkter det siste kvartalet, og det sjette kvartalet på rad med marginfall.

– Bankmarginen har dermed kommet ned til sammen 39 basispunkter siden den toppet ut i fjerde kvartal 2017. Snittmarginen er nå 41 basispunkter over bunnen på 165 punkter i andre kvartal 2015, sier analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen.

Også i de sikreste engasjementene har marginen kommet litt ned det siste kvartalet. I snitt svarer respondentene i bankundersøkelsen at laveste tilbudte margin er 1,38 prosentpoeng, 5 basispunkter lavere enn i første kvartal. Den laveste tilbudte marginen fra én enkelt bank i løpet av de siste tre månedene var 1,2 prosentpoeng.

– Siden vi gjennomførte undersøkelsen i første kvartal, har 5-års swap-rente steget med 10 basispunkter til 1,9 prosent. Samlet finansieringskostnad for 5-årslån med full rentesikring i hele perioden er dermed 3,96 prosent. Samlet lånekostnad er 3 basispunkter høyere enn i første kvartal, men 28 punkter lavere enn for ett år siden, sier Nystad.

Det er 25 basispunktets forskjell i margin mellom lån på tre og fem år. Marginforskjellen skyldes at det regulatoriske rammeverket favoriserer kortere lån, noe som har bidratt til at gjennomsnittslånet har blitt vesentlig kortere de siste årene.

Når det gjelder bankmarginen fremover, viser undersøkelsen klare tegn til at konkurransen mellom bankene fortatt er høy.

– Kun én bank oppgir at de har lavere utlånsappetitt enn for seks måneder siden. Og samtlige banker forventer at viljen til å låne ut penger vil holde seg på dagens nivå det kommende året. Konkurransen mellom bankene, i kombinasjon med lavere innlånskostnader, bidrar til at det for øyeblikket er mer sannsynlig med ytterligere nedgang i bankmarginen, enn det motsatte. Vi tror likevel at mesteparten av marginfallet er tatt ut i denne omgang, blant annet fordi bankene har høyere kapitalkrav enn tidligere, sier Nystad.

Terje Stykkets eiendomssatsning går så det suser (+)
Analyse
Bygger for over en milliard i Baltikum (+)
Utvikling
Bygger nytt for DNB
Utvikling
Hadrian henter fra PEAB
Karriere
– Det største boligpotensialet i landet (+)
Utvikling
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Her har OBOS bygd en by i byen
Play
Lever godt på snøen som falt i forfjor(+)
Analyse
Ukens Tips: Escrow-avtaler
Juss
Ukens profil: Var keeper for Odd i 15 år (+)
Karriere