Juss

– Næringseiendom eksponert for menneskerettighetsbrudd

- Det er et økende behov for rådgivning med fokus på identifikasjon og håndtering av eiendomsbransjens forhold til mennneskerettighetene.

ØKT OPPMERKSOMHET: Helene Bogen (f.v.), Anne Sofie Bjørkholt, Madeleine Sundell og Tom Rune Lian maner til økt oppmerksomhet rundt bevisstgjøring av menneskerettsansvar.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Advokatfirmaene Wiersholm og BAHR har tatt et felles initiativ for å sette fokus på eiendomsbransjens forhold til mennneskerettighetene. Hvordan kan ansvarlige eiendomsaktører bidra til å begrense menneskerettighetsbrudd i leverandørkjeden, på byggeplassen, i lokalene og ellers?

– Fokuset på å bidra til et ansvarlig næringsliv blir stadig større, sier Tom Rune Lian, partner og leder av Wiersholms eiendomsavdeling.

– Her er det særlige de yngre som leder an, sier han, og viser til sin kollega Helene Bogen fra Wiersholms compliance-avdeling. Bogen arbeider særlig med menneskerettigheter og opplever et økende behov for rådgivning med fokus på identifikasjon og håndtering av denne type risiko i norske bedrifters virksomhet.

– Det er bedriften selv som må ta tak i dette, mens vi og andre rådgivere er godt trent på å rådgi i prosessen, understreker Bogen.

LES OGSÅ: Compliance i eiendomsbransjen – næringsliv og menneskerettigheter

– Menneskerettighetsbrudd kan finne sted i ditt nabolag, og kanskje i din eiendom. Du ser det ikke hvis du ikke tror at det kan skje, understreker Anne Sofie Bjørkholt, som leder BAHRs eiendomsavdeling.

– Vi fant ut at det var på tide å minne bransjen om dette. Det illustrerer vi best med noen case eksempler som ligger tett opp til virkeligheten, og som aktørene kan kjenne seg igjen i, fortsetter hun.

– Noen typer eiendommer og virksomheter er særlig eksponert for å bli åsteder for menneskerettighetsbrudd, utdyper Lian.

Eksempler på dette er bolig- og kontorutleie med hyppig utskifting av leietakere, samt bransjer som rengjøring, restaurant, hotell, skjønnhets- og neglsalonger og bilvask.

– Lime-saken aktualiserer poenget og viser, uansett endelig utfall i saken, at menneskehandel kan finne sted rett foran nesen vår, påpeker Lian.

Dette er et tema advokatene kan samarbeid om på tvers av firmaene. Tirsdag 21. mai arrangerte Wiersholm og BAHR felles frokostseminar om temaet, med solid oppmøte og et lydhørt publikum. Med seg hadde de Madeleine Sundell, svensk menneskerettighetsjurist og ekspert på menneskehandel (tidligere fra FNs ILO).

Sundells innblikk i hvordan moderne slaveri, menneskehandel og prostitusjon er en spesiell utfordring for eiendomsbransjen satte en støkk i tilhørerne.
Budskapet hennes var likevel positivt, nemlig at eiendomsaktørene har muligheten til å arbeide proaktivt, og etablere rutiner som bidrar til å forhindre at man ender opp i rettslige prosesser eller i medias grelle lys.

LES OGSÅ: I hvilken grad fravikes meglerstandarden?

– Wiersholm og BAHR ønsker å bidra til en bevisstgjøring av bransjen. Vi har derfor laget en tekst som kan inntas i leiekontrakter og som adresserer både utleier og leietakers samfunns-, klima og menneskerettighetsansvar. Noen få aktører har allerede slike tekster inne i sine leiekontrakter i dag, men meglerstandardene for utleie har foreløpig ingen slik tekst, utdyper Lian.

– Vi ønsker at vårt tekstforslag skal være et første steg mot at denne type forpliktelser blir en naturlig del av leiekontrakter. Teksten vil gi aktørene et kontraktsfestet rett til å følge opp uakseptabel opptreden, men mest av alt vil den gi viktige signaler i forhandlingsprosessen om hva partene er opptatt av. På sikt vil det øke oppmerksomheten rundt disse temaene i bransjen, avslutter Bjørkholt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Solgt for 1,325 milliarder
Transaksjoner
Nytt storkjøp fra SPG
Transaksjoner
Store planer for byens indrefilet
Utvikling
Slik blir det nye regjeringskvartalet
Play
Eiendomsbesitter ut mot høyder
Utvikling
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Tidligere fabrikkeiendom blir boliger (+)
Bolig
Nytt fond skal kjøpe for milliarder (+)
Transaksjoner
Byggestart på Billingstad
Bolig
Hevder OPS må revideres
Aktuelt