Aktuelt

Utlendingene kjøper ikke norsk logistikk

Utenlandske investorer er nesten fraværende innenfor logistikksegmentet. Årsaken er lav yield og høye leiepriser sammenlignet med resten av Europa.

FULLT HUS: Det var fullt hus på Ung i Næringseiendoms nettverksarrangement i går.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var da Ung i Næringseiendom avholdt nettverksmøte i går på Stratos i Oslo, at Newsecs analysesjef Øyvind Johan Dahl tok en gjennomgang av det norske logistikkmarkedet, et marked hvor utlendingene har glimret med sitt fravær på kjøpsfronten de seneste årene.

Ifølge Dahl er prime yield på logistikkeiendommer i Oslo nå nede på 5 prosent. Samtidig er leieprisen på de beste objektene og de beste beliggenhetene helt oppe i 1250 kroner per kvadratmeter. En sammenligning av nøkkeltallene i Norge og ellers i Europa kan ifølge analysesjefen være med på å forklare hvorfor så få utenlandske investorer kjøper norske logistikkeiendommer.

– I Norge har vi et mindre yieldgap innenfor logistikk enn ellers i Europa, og så kommer en kostnad ved å hedge investeringen på ytterligere 80 basispunkter for utlendingene, sier Dahl og viser til at Finland og Danmark har et mye mer attraktivt yieldgap.

Ifølge Øyvind Johan Dahl har er leieprisene på lager i Oslo blant topp tre i Europa, samtidig som yielden er blant de laveste. Videre har flere byer lenger sør i Europa et mye større nedslagsfelt for kundene til logistikkbrukerne.

– Ser vi for eksempel på Amsterdam, så er leieprisene 650 kroner per kvadratmeter og yielden 5 prosent. I Oslo er yielden 5 prosent, mens leieprisen er 1250 kroner meteren, sier Dahl og mener det ikke er veldig overraskende at utlendingene da velger bort norske lagerinvesteringer.

Det var ikke bare Newsecs analysesjef som holdt foredrag på Ung i Næringseiendom-seminaret. Martin Frivold og Halvor S. Snarvold i Fabritius åpnet med en kort intro om lager og logistikk før de fikk følge av Føyen-advokatene Anette Thunes og Lars Råmunddal under foredraget «Fra kjøp av råtomt til utleie og prosjektutvikling».

Ellers fortalte leder i Ung i Næringseiendom Salmas Saeed om årets studietur til New York og øvrige arrangement i 2019.

Kontrollerer enorme eiendomsverdier (+)
Analyse
Fikk nei til å bygge. Deretter fikk utbyggeren gebyrsjokk (+)
Analyse
Ber Neptune kutte enda mer
Utvikling
Proptech-selskap: Kast papirene og del informasjonen
Play
Nå våkner eiendomsbransjen
Tech
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
OBOS ber om at bystyret tar saken (+)
Bolig
80 boliger for 250 millioner kroner (+)
Bolig
Ukens tips: Innstramming i eierseksjonsloven
Juss
Pengene har rent ut for Bakke-arvingene (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.