Aktuelt

Åpnet Skandinavias største vindtunnel

– Vi tror Gardermoen er en helt ideell plassering for en ny vindtunnel, med kort avstand til hele det sentrale Østlandet der det til sammen bor over to millioner mennesker og med et stort bedriftsmarked.

FLYR: Sterke motorer lever nok luftstrøm til at mennesker kan fly i den nye vindtunnelen. Foto: Møller Eiendom
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er administrerende direktør Andreas Jul Røsjø i Møller Eiendom som sier dette i en pressemelding i forbindelse med at de nettopp åpnet Skandinavias største vindtunnel rett ved hovedflyplassen. Selskapet har brukt rundt 80 millioner kroner på prosjektet.

– Mennesket har alltid drømt om å fly. Innendørs fallskjermhopp åpner for en helt ny måte å bevege seg på og vindtunnelen sørger for å oppfylle litt av den drømmen. Med en diameter på over fire meter får du godt med plass å boltre deg i et stabilt og turbulensfritt kammer samtidig som alle utenfor får en flott opplevelse gjennom glassveggene, påpeker han.

I vindtunnelen kan folk fly på en luftstrøm med hastighet opp mot 300 km/t i trygge omgivelser. Vindhastigheten simulere eksakt opplevelsen til en fallskjermhopper i fritt fall, og er noe nær sagt alle kan gjøre enten man er amatør eller driver tunnelflyving som konkurranseidrett. Vindtunnelen er bygd av Møller Eiendom og driftes av Modern Activity Center.

– Byggesaken gikk gjennom Ullensaker kommune i rekordfart og Jessheims nye attraksjon er nå i full drift, sier Jul Røsjø.

Prosjektdirektør Bjørn Glemmestad hos Møller Eiendom er selv aktiv fallskjermhopper. Det var han som kom opp med ideen om et aktivitetssenter utenom det vanlige, og han er stolt av gjennomføringen.

– Dette er et passion prosjekt for oss, drevet fram av ansatte med en utradisjonell og spektakulær idé og godkjent av eiere som tør å satse på prosjekter som både er annerledes og morsomme, sier han.

Bygget er tegnet av Nordic – Office of Architecture, som er mer kjent for å tegne andre typer flyplasser. De har blant annet tegnet selve Gardermoen Airport og har nylig åpnet en av verdens største flyplasser i Istanbul.

– Dette er en litt annen form for flyplass. Møller utfordret oss på hvordan man kunne oppleve og utvikle rommet i tegneprosessen og til det tok vi bruk helt nye augmented reality-verktøy, slik at alle parter kunne oppleve hvordan det ville bli, og kunne bidra med sine innspill til utviklingen, sier arkitekt Eskild Andersen som også har hengt mye i fallskjermseler.

Møller Eiendom ser muligheter i de mange hotellene rundt hovedflyplassen på Gardermoen.

– Ullensaker er i sterk vekst men trenger flere attraksjoner å tilby innbyggere og besøkende. De mange konferansehotellene i nærområdet kan nå tilby gjestene sine en ny opplevelse, og vårt mål med denne utbyggingen har vært å bidra til mer liv i området. Med Norges hovedflyplass mindre enn fem minutter unna, vil turister og tilreisende fra hele verden også være potensielle besøkende, sier markedsdirektør Pål Bøe.

Opplevelsessenteret måler 1800 kvadratmeter og har i tillegg til selve vindtunnelen også en klatrevegg med innlagte digitale utfordringer og en serie med VR-simulatorer. Daglig leder Ignacio Martinez i Modern Activity Center har lang fartstid som instruktør i vindtunnel og konkurrer på internasjonalt nivå. Han har også drevet mye med fallskjermhopping og basehopping.

– Slike innendørs treningssentre for fallskjermhoppere, alt fra førstegangshoppere til de råeste konkurransehopperne, øker koordinasjon, konsentrasjon og utholdenhet. Vi kan arrangere fra lokale konkurranser til verdensmesterskap. Anlegget er derfor planlagt med publikumsarealer rundt tunnelen og konferanserom med kapasitet til over 40 personer, sier han.

Fakta: Modern Activity Center
Leietaker: Modern Activity Center AS
Byggherre: Møller Eiendom
Arkitekt: Nordic – Office of Architechture
Entreprenør: Ø.M. Fjeld AS
Leverandør vindtunnel: Indoor Skydiving Germany
Antall motorer: 4
Antall hestekrefter: 1.608 hk
Størrelse på flykammer: 4,2 m i diameter, 5 meter høyt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger 225 leiligheter for 535 millioner
Bolig
Kjøpte Oslo-leilighet full av skjeggkre. Får ikke erstatning
Juss
Hopper av kampen om NRK-tomten
Bolig
Ingen kjøper har meldt seg, satte ned prisen til 55 millioner
Transaksjoner
SPG kjøper Eterfabrikken
Transaksjoner
Ser du hele bildet i eiendom?
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Nye PLUSS artikler hver dag,
bestill Estate PLUSS her
Frigjør familieboliger i etablerte områder (+)
Bolig
Selger over 100 mål for nær 100 mill (+)
Transaksjoner
Ukens tips: Endringer i aksjeloven
Juss
Unge som tenker nytt: Fra storkjøp til brukeropplevelser (+)
Karriere