Aktuelt

Optimisme, men ledigheten øker

Til tross for optimisme i næringslivet og leiepriser som begynner å peke oppover, så har kontorledigheten i Stavanger-regionen økt det siste halve året.

TING TAR TID: Leder Næringseiendom, Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom AS, Jan Inge Røyland mener det tar lang tid å få ned ledigheten i Stavanger-regionen.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er i markedsundersøkelsen for våren 2019 at Eiendomsmegler 1 Næringseiendom har gjennomført en ny telling av de ledige næringslokalene på i Stavanger-området. Selv om aktiviteten øker i kontorleiemarkedet, er det fortsatt høy ledighet. Eiendomsmegler 1 Næringseiendom anslår arealledigheten for kontor i området til 10,9 prosent. Det er faktisk høyere enn i fjor høst, da ledigheten ble anslått til 9,7 prosent.

Det totale ledigheten i næringseiendomsmarkedet er på 6,2 prosent, noe som er en økning fra 5,9 prosent i fjor høst. Det betyr at det er nesten 400 000 kvadratmeter næringsareal ledig i regionen. «Fortsatt er det kontorareal som er den viktigste årsak til dette. Det har vært store bevegelser i kontormarkedet i 2019. Nye kontrakter er signert, men det har kommet ledig kontorareal inn i markedet som følge av store tradisjonelle bedrifter har fått redusert behov og bidratt til økt arealledighet», skriver Jan Inge Røyland i Eiendomsmegler 1 Næringseiendom i rapporten.

Han melder samtidig om en positiv utvikling i leieprisene på kontor. I sentrum er leieprisene for kontor med høy standard mellom 1800 og 2600 kroner per kvadratmeter, mens randsonen for tilsvarende lokaler har leiepriser mellom 1300 og 1600 kroner per kvadratmeter.

Med et sterkt arbeidsmarked som bakteppe (er skapt 20 000 arbeidsplasser i regionen siden 2017), mener Eiendomsmegler 1 Næringseiendom at man skulle tro at behovet for kontoreiendom ville komme tilbake til tidligere nivåer og at det ville bli bedre balanse i markedet. «Ledigheten nå i vår viser imidlertid at det vil ta tid før vi kommer i markedsbalanse på kontor. Årsaken til dette er at allerede før oljenedturen startet var det overkapasitet i markedet for kontorbygg. Mange nye kontorbygg ble ferdigstilt i perioden 2008 – 2013, hvorav flere ikke var fullt utleid. Disse nye kontorbyggene er moderne bygg som er arealeffektive og rommer flere kontoransatte per kvadratmeter enn de eldre som fraflyttes. En annen årsak er at bedrifter nå har mer fokus enn tidligere på kostnader, og er mer forsiktig med å pådra seg store fremtidige forpliktelser», skriver Eiendomsmegler 1 Næringseiendom.

På Forus er kontorledigheten nå 14,4 prosent, en økning på 0,1 prosentpoeng fra sist telling. I sentrum har ledigheten steget fra 7,3 prosent til 10,8 prosent. Det er nå 23 700 kvadratmeter ledig areal i Stavanger sentrum. Bare seks eiendommer har en ledighet på mer enn 1000 kvadratmeter.

Far og sønn tar gevinster i øst og i nord (+)
Analyse
Her er byggebransjens testlab
Play
Her har eierne kuttet leiligheter i to omganger (+)
Bolig
Nytt AKA-kjøp i Sandefjord
Transaksjoner
Åtte av disse leilighetene blir kanskje ikke bygget (+)
Bolig
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Livet på låven ser ut til å friste
Bolig
Selger tomtene for 3,4 milliarder
Transaksjoner
Milliardprosjekt med 950 boliger (+)
Bolig
SPG kjøper utviklingseiendom i Oslo (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.