Aktuelt

Bransjen åpner for alternative investeringer

70 prosent mener bransjen er nødt til å utvide definisjonen av tradisjonell eiendomsdrift for å oppnå ønsket avkastning i årene fremover.

FREMTIDEN: Den modne eiendomsbransjen er i endring for å ta inn over seg utviklingen i samfunnet for øvrig, ifølge PwCs rapport. Foto fra WeWork-lokaler i Shanghai,
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

PwC lanserte nylig rapporten Emerging Trends in Real Estate Report 2019. Den tegner et bilde av en bransje i endring, der den viktigste driveren er trygg, stabil kontantstrøm. 7 av 10 mener bransjen er nødt til å utvide definisjonen av tradisjonell eiendomsdrift for å oppnå ønsket avkastning i årene fremover.

– Eiendomsbransjen har virkelig hatt medvind de siste ti årene. Det skyldes i hovedsak fallende renter og yielder. Nå har vi hatt to rentehevinger og yieldkurven ser ut til å ha flatet ut, sier Erik Holmén, partner og leder av transaction services i PwC Deals.

Han påpeker at det i eiendomsmarkedet lenge har vært fokus på å kjøpe og selge med profitt.

– Nå er det mer lønnsom drift over tid som gjelder, og byggeiere er i større grad involvert i den daglige driften av eiendommen. En «gamechanger» i bransjen er at det ikke lenger er nok å sitte på en eiendom og vente på at den skal øke i verdi, sier Holmén og mener vi vil se mer til alternative investeringer i nisjeområder, som studentboliger og eldrehjem.

– En annen trend er å utvikle tjenestetilbud for å gjøre seg mer attraktive for leietakere, som å investere i ladestasjoner til elbiler og rask og god tilgang til trådløst nett, poengterer han.

Norske trender

Investeringer i det norske eiendomsmarkedet er relativt skjermet fra effekten av Brexit, uroen i Frankrike og den internasjonale politiske uroen.

– Ut over det er flere av funnene fra den europeiske og den globale undersøkelsen sammenfallende med trendene i det norske eiendomsmarkedet; som risiko for økte renter, søken etter gode konsepter som gir lønnsom drift, endrede forretningsmodeller drevet frem av hva leietaker etterspør, og mangel på rimelige boliger i Oslo, sier Elin Young, leder for eiendomsteamet i PwC Deals.

Leietakere stiller i stor grad andre krav enn før. Disse kan være knyttet til høyere grad av fleksibilitet (kortere leieperiode), eller tilleggstjenester knyttet til helse og velvære. Temaer som bærekraft og energieffektivitet, og teknologi blir også stadig viktigere.

– Den modne eiendomsbransjen er i endring for å ta inn over seg utviklingen i samfunnet for øvrig. Dette gjør bransjen ved å ta i bruk ny teknologi, og ta inn over seg endringer i hvordan vi ønsker å handle, jobbe og tilbringe fritiden vår: Spørsmålet er bare hvordan aktørene best tilpasse seg, påpeker Young.

Dette er hovedfunnene i rapporten:

* Det snakkes mye om PropTech og hvordan bransjen må bruke ny teknologi. Men hovedutfordringen koker ned til å tilpasse bygg og forretningsmodell til brukernes behov for på en lønnsom måte.
* Det gjør det interessant å introdusere mer bruk av analyse av informasjon om hvordan vi mennesker ønsker å handle, bo, arbeide osv, enn det eiendomsbransjen har hatt tradisjon for.
* Halvparten av respondentene oppgir at ikke-finansielle beregninger stadig blir viktigere for å måle avkastning.
* Mange antar at aktørene som utelukkende fokuserer på profitt, vil bli utkonkurrert.
* Tendensen/endringen har gått fra å ha leietakere til å kunder og til å nå ha gjester med høye krav. Det trekkes frem at man som tradisjonell eiendomsaktør kan la seg inspirere av hotellbransjen (som er et av eiendomssegmentene som ser ut til å ha overlevd introduksjonen av delingsøkonomien – Airbnb).
* Fremover vil det kreve mer å ha et bygg som tiltrekker seg kontoransatte, mennesker som skal handle, eller bo i det.
* Mange frykter politisk uro og handelskrig, og Brexit er utvilsomt en av hovedårsakene.
* Over halvparten av respondentene anser boligmangel som en av de største sosiale utfordringene for 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gigantprosjektet som skal forandre bransjen
Play
– Jeg skal redde verden
Play
Første trinn var en braksuksess, nå kommer trinn to
Bolig
Kjøpte handelseiendom fra Ragde
Transaksjoner
Her er det sikret mot radon, sa boligbyggeren. Så åpnet kjøperen gulvet
Juss
Estate PLUSS er
eiendomsbransjens hukommelse
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Kjøper DNB-bygget for 4,5 milliarder
Transaksjoner
Toma samarbeider med proptech-vinner
Tech
Negative servitutter til besvær
Juss
I dette Oslo-området vurderer eierne å droppe boliger (+)
Bolig