Transaksjoner

Fra kjøpere til selgere i eiendomsmarkedet

– Vi ser et tydelig trendskifte akkurat nå, sier analysesjef Mikael Söderlundh hos Pangea Property Partners.

ENDRING: Ser man Norden under ett, er det offentlige bygg som vurderes som det mest attraktive eiendomssegmentet akkurat nå, etterfulgt av kontor, bolig og logistikk. Ill.: Pangea/Shutterstock
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

De institusjonelle investorene går fra å være nettokjøpere til nettoselgere i det nordiske eiendomsmarkedet. Det skyldes blant annet økt interesse for eiendomsinvesteringer utenlands, større prosjektporteføljer og at eiendomsallokeringen har blitt for høy hos enkelte av institusjonene, ifølge den ferske rapporten Pangea Insititutional Outlook fra Pangea Property Partners. Rapporten kartlegger eiendomsbesittelsen hos de 160 største nordiske institusjonene og deres investeringsstrategier de neste tolv månedene.

– Vi ser et tydelig trendskifte akkurat nå. Nordiske institusjoner har vært store nettokjøpere i det nordiske eiendomsmarkedet gjennom hele 2000-tallet og har drevet prisene, men i løpet av 2018 var de nettoselgere både i Norge og Norden, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner hos Pangea Property Partners i en pressemelding.

Samlet eier de nordiske institusjonene eiendom for cirka 115 milliarder euro, som tilsvarer 9,1 prosent av deres totale eiendeler. I både Norge og Sverige ligger den gjennomsnittlige eiendomsallokeringen på 11,1 prosent, som er høyest i Norden.

– De svenske institusjonene har gradvis økt sin allokering til fast eiendom, mens institusjonene i Finland og Danmark har gått i motsatt retning og redusert allokeringen, selv om det finnes individuelle unntak. I Sverige skyldes økningen både stigende boligpriser og betydelige investeringer, fortsetter Söderlundh.

De nordiske institusjonene rangerer fortsatt eiendom som en av de mest attraktive aktivaklassene, men konkurransen fra eksempelvis statsobligasjoner har økt. Også alternative investeringer som hedgefond og infrastruktur rangeres høyt, ifølge rapporten.

Ser man Norden under ett, er det offentlige bygg som vurderes som det mest attraktive eiendomssegmentet akkurat nå, etterfulgt av kontor, bolig og logistikk. Flere og flere institusjoner er også interessert i eiendommer i utlandet. I Norge blir kontor vurdert som det mest attraktive segmentet å investere i.

– At nordiske institusjoner går fra nettokjøpere til -selgere skyldes blant annet at eiendom, i sammenligning med andre aktivaklasser, har overprestert i mange år. Store investeringer i eiendom, direkte og indirekte, kombinert med verdivekst har økt eiendom sin del av samlet kapital under forvaltning. Institusjonene nærmer seg derfor sine langsiktige mål for hvor stor prosentandel eiendom skal utgjøre av investeringsporteføljer, sier Bård Bjølgerud CEO og partner i Pangea.

Det er først og fremst de store institusjonene som ser til utlandet, og aller høyest på listen er investeringer i USA og Asia. Europa utenom Norden har derimot blitt mindre attraktivt, ifølge rapporten.


Se også Bård Bjølgerud fortelle om det nordiske transaksjonsmarkedet:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Går for 42 leiligheter
Bolig
Moduler for 100 millioner
Aktuelt
Superår for eiendomsrådgiver (+)
Aktuelt
Her kommer 270 000 m2 eiendom
Play
Munch Brygge vant arkitekturpris
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Enda mer interesse for Det store blå (+)
Utvikling
Her vil gigantene bygge 1500 boliger
Bolig
Volkswagen åpner datasenter i Norge
Aktuelt
Melder om ny sjef i Hemfosa
Karriere