TAP: Tyveri og svinn fra norske byggeplasser er vanlig og koster bedriftene store penger.

Setter fokus på tyveri fra byggeplass

Bedrifter med 5 prosent margin må øke omsetningen med 4 millioner kroner for å tjene inn et tap på 200.000 kroner. Bedrifter med 3 prosent margin må øke omsetningen med nesten 7 millioner.

Publisert

Carten Tangerås i Tryg Forsikring sier til Entreprenørforeningen Bygg og anlegg (EBA) at tyveri og underslag er en stor utfordring for bedriftene. Estate Nyheter omtalte problemet i fjor, og i en nylig undersøkelse gjennomført av EBA kommer nå tallene frem.

– 9 av 10 bedrifter har opplevd tyveri fra byggeplass og det koster bedriftene store penger. Tyverier kan få til dels stor innvirkning på bunnlinjen, påpeker han i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det i over halvparten av bedriftene er registrert tyverier av utstyr, hvorav de fleste oppgir at verdier i 100.000 – 250.000 kronersklassen. Håndverktøy og materialer blir oftest stjålet, men også tungt verktøy, maskiner og inventar til nye boliger er ettertraktet. Erfaringen til flere entreprenører er at tyverier ofte skjer mot slutten av prosjektene når flere leverandører er involvert, og kontrollmulighetene er mindre.

Styreleder Per Christian Stoltz i EBA Vestenfjelske er klar i sin tale.

– Som bransje må vi gå sammen om tiltak som kan forebygge denne tappingen av verdier vi alle utsettes for i større eller mindre grad, sier han.

Selv om undersøkelsen er gjennomført i Hordaland og Sogn og Fjordane mener EBA den er representativ for hele landet. For å få erstatning forutsettes det at tyveriet er meldt til politiet, men med høye egenandeler er det mange som dropper anmeldelse.

– Det er dessverre forståelig da det som regel ender i at politiet henlegger saken, sier produktsjef Bjørn André Hagen i Abax som er en av mange tilbydere av utstyrskontroll som kan kobles til alle typer maskiner.

– Vi kan hjelpe alle slags bedrifter med merking og sporing av alt utstyr. Sporingsenheter er også til stor hjelp for å unngå svinn, sier han.

Powered by Labrador CMS