460 BOLIGER: Forslaget fra Ruter AS inkluderer blant annet 460 boliger. Ill: Asplan Viak/Ruter

Riksantikvaren med innsigelse mot Ruter-prosjekt

- Høydene går ut over vedtatte byggehøyder i kommuneplan for Oslo, og vil etter vår vurdering vesentlig svekke viktige regionale og nasjonale kulturminneinteresser, uttaler Riksantikvaren.

Publisert

Ruter AS foreslår å omregulere Majorstuen sporområde og knutepunkt. Forslaget omfatter blant annet 2 høyhus på 17 etasjer bak Majorstuhuset.

Det er nettopp høydene i gigantprosjektet som får Riksantikvaren til å reise innsigelse.

– Høydene går ut over vedtatte byggehøyder i kommuneplan for Oslo, og vil etter vår vurdering vesentlig svekke viktige regionale og nasjonale kulturminneinteresser ved at de vil dominere Majorstuhuset og den tette, lave murgårdsbebyggelsen innenfor, skriver Riksantikvaren i et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Riksantikvaren hadde også innsigelse til opprinnelig forslag til kommuneplan 2015, men etter mekling hos Fylkesmannen kom partene fram til en omforent løsning. Riksantikvaren mener at det ble vedtatt en ekspansiv kommuneplan med stort rom for fortetting innenfor ring 3.

Les også: Slik er de nye planene for Gunerius

– Byggehøydene i den omforente løsningen er, etter Riksantikvarens vurdering, den absolutte tålegrensene for Oslos bylandskap, for å ikke true bylandskapets historiske karakter, heter det i uttalelsen om Ruters foreslåtte prosjekt på Majorstuen.

I Riksantikvarens bystrategi frarådes det å plassere høyhus som markant endrer bylandskapet. Nye bygninger som avviker sterkt fra byens karakter og andre bygninger i høyde, lengde og volum, «kan redusere opplevelsesverdien og bokvaliteten i historiske bymiljøer». Videre vektlegger bystrategien at det er av stor betydning at viktige symbolbygg i bybildet ikke svekkes.

– Utbyggere i Oslo velger ofte å se bort fra kommuneplanen når det gjelder planlegging av enkeltprosjekter. Også utbyggers alternativ for sporområdet på Majorstua utfordrer de rammene som er gitt i kommuneplanen, og Oslo kommunes høyhusstrategi, i svært stor grad. Også Plan- og bygningsetatens to alternativer går ut over rammene i kommuneplanens arealdel, mener Riksantikvaren.

 

Powered by Labrador CMS