PÅ VILLE VEIER: Bærum kommune krever huset på denne eiendommen revet, mens eieren mener det har potensial til å gjenoppstå i fordums prakt. På den andre siden av E18 ses hovedkontoret til Varner, midt på bildet er IKEA Slependen.

Her er nabolaget til Varner-bygget og IKEA Slependen

Eieren skulle pusse opp den ærverdige villaeiendommen. Det har nå endt med vedtak om 3000 kroner i dagsbøter og krav om sanering.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du av og til kjører E18 mellom Oslo og Drammen, så har du helt sikkert lagt merke til dette huset på Slependen. I retning inngående etter avkjøringen mot Nesøya ligger det på venstre side. Noen steinkast unna er IKEA Slependen. Hovedkontoret til Varner-konsernet ligger på motsatt side av motorveien.

Forvitring

Slik har bygget stått i flere år, dels uten tak og vinduer. Presenningen som i sin tid ble lagt på bygget forsvant for flere år siden. Etter dette har det stått åpent for vær og vind. Deler av grunnmuren er fjernet og står på tynne pilarer, som har gitt etter og sørget for skjevheter i byggets konstruksjon.

En Alfa Romeo, som har sett sine bedre dager, står godt plassert på den øvre delen av tomten. Det går ikke vei til denne delen av eiendommen, så det er usikkert hvordan bilen er havnet her.

I nedre del av tomten står en større gravemaskin og forvitrer. Den har stått der i mange år.

FASADEENDRING: Eieren av dette huset mener disse arbeidene er å anse som fasadeendring.

«Ikke fagmessig»Dagens eier overtok eiendommen i 2012. Opprinnelig var dette en herskapelig tømmervilla fra 1920-tallet, solvendt og fint beliggende på en kolle med utsikt mot Nesøya. Bygget er SEFRAK-registrert, det vil si at det er registrert som et kulturminne.

Etter overtakelsen startet den nye eieren med omfattende renoveringsarbeider, samt diverse påbygg og tilbygg.

Allerede i 2014 reagerte naboene på at det var igangsatt arbeider med planering av tomten og store påbygg, uten at det var sendt ut nabovarsel. Velforeningen på Øvre Slependen likte heller ikke det de så, og varslet kommunen. Da Statens vegvesen avla eiendommen en visitt, konkluderte de i brev til kommunen at de var i tvil «om rivnings- og oppgraderingsarbeidene på boligen blir fagmessig og forsvarlig utført, og om huseier har nødvendige tillatelser til pågående arbeider».

Plan- og bygningsavdelingen i Bærum la deretter ned pålegg om stans av arbeidene med øyeblikkelig virkning. Det ble i tillegg gitt forhåndsvarsel om vedtak om ileggelse av overtredelsesgebyr for ulovlig utførte tiltak, herunder ulovlige terrenginngrep og rivearbeider.

LES OGSÅ: Erstatningskrav i fleng etter loftsutbygging

En gjennomgang av postlistene hos Bærum kommune viser at plan- og bygningsetaten har lagt ned betydelig med ressurser i sin korrespondanse med eieren. Et grovt anslag tilsier at det har blitt sendt et tresifret antall brev mellom partene.

Eiendommen er ikke sikret med gjerder. Kommunens representanter har ikke tatt sjansen på å ta seg inn i bygget, av frykt for å få det i hodet.

DEN GANG DA: Slik så huset ut da det ble oppført i 1928, i henhold til de originale byggetegningene.
(Ill.: Bærum kommune)

Får ikke fortsette arbeideneEieren av eiendommen har i flere brev gjort det klart at planen er å renovere huset. Men plan- og bygningsetaten mener at «den ulovlige rivingen er utført i et slikt omfang og av slike bygningskonstruksjoner og bygningsdeler at reparasjon for å gjøre bygningen brukbar, samlet vil innebære oppføring av ny bygning»

I tillegg er det slik at eiendommen ligger innenfor kommunedelplan for Ny E18. Av eiendommens areal på 2,5 mål er 1,6 mål avsatt til arealformål fremtidig grønnstruktur, og 947 m2 er avsatt til arealformål fremtidig samferdselsanlegg og teknisk infrastruktur.

– Arealformålene i kommunedelplan for Ny E18 innebærer at eiendommen ikke lenger er avsatt til bolig/boligformål, påpeker kommunen.Statens vegvesen har på sin side gjort det klart at de ikke er imot at huset rehabiliteres, men at de motsetter seg oppføring av et nytt hus i tilfelle det gamle rives.

Kommunen mener inngrepene som er utført er så store, at det egentlig handler om en fullstendig gjenoppbygging. Men siden kommunedelplanen ikke tillater ny bebyggelse på det aktuelle arealet, så vil det ikke bli gitt tillatelse til gjenoppbygging.

LES OGSÅ: Krevde prisavslag da utsikten forsvant

Bærum kommune har på bakgrunn av ovennevnte krevd huset revet. Huseieren har anket denne avgjørelsen til Fylkesmannen, som stadfester kommunens vedtak. I januar 2018 skriver Fylkesmannen dette:

– Arbeidene omfatter gjenoppføring av store deler av grunnmuren, oppføring av nye bærende, tettende og isolerende konstruksjoner (tak og vegger), nye vinduer, ny planløsning (oppføring av ny 2. etasje), oppføring av ny trapp/nye trapper for atkomst til inngangsdørene, og opparbeidelse av uteoppholdsareal. Fylkesmannen slutter seg til kommunens vurdering av at arbeidene innebærer at byggverket blir vesentlig fornyet, og at det således er snakk om en «hovedombygging» jf. pbl. § 31-5 første ledd, skriver Fylkesmannen i sitt brev av januar 2018.

Og videre:

– Fylkesmannen slutter seg til kommunens vurdering av at hovedombygging ikke kan gjennomføres da tiltaket vil være i strid med kommunedelplanen for E 18 og Vestkorridoren Lysaker-Slependen. Som vist til over er eiendommen avsatt til fremtidig grønnstruktur, samt fremtidig samferdselsanlegg og teknisk infrastruktur. En hovedombygging av bolighuset vil være i strid med kommunedelplanens arealformål og plankrav.

Fylkesmannens støtte til Bærum kommune innebærer at bygget må være revet innen 1. april 2019. Dersom dette ikke er gjort, påløper en løpende tvangsmulkt på 3000 kroner dagen, går det frem av et vedtak fattet av kommunen i november 2018.

Huseieren har så sent som i januar i år sendt inn anmodning om forhåndskonferanse, hvor formålet er å klargjøre mulighetene for «fasadeendring og rehabilitering». Bærum kommune har i sitt tilsvar nektet å imøtekomme anmodningen, og viser at bygningen er vedtatt revet.

– Det er med bakgrunn i dette vedtaket ikke grunnlag for å avholde en forhåndskonferanse, avslutter Alexander Hexeberg Dahl, bygningssjef i Bærum kommune.

LES OGSÅ: OBOS dømt til å betale erstatning til 189 boligkjøpere i Kværnerbyen

Powered by Labrador CMS