Aktuelt

Vil kreve solcellepanel på store hyttetak

Får Venstre det som de vil, kan kommuner kreve at store hyttetak skal dekkes av solcellepaneler.

SOLCELLE: Venstre vil at at hyttebyggere skal innstallere solcellepanel. Foto: pxhere (CC0 1.0)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Ketil Kjenseth (V) leder Stortingets energi- og miljøkomite. Nylig gikk han ut og sa at kommunene må kreve mer av folk som bygger store hytter.

– Mange kommuner er interessert i å bygge ut større hytteområder og legge til rette for hytteutbygging. Vi ser en tendens til at hyttene blir større og større, og det bygges mer infrastruktur slik som vann og avløp, elektrisitet og asfalt, sier han til Nationen. Link: www.nationen.no

Han mener kommunene bør kreve at nye hytter med takflate på over 100 kvadratmeter må ha solcellepaneler for å produsere egen strøm, og at det kan gjennomføres med tilskudd.

– Enova gir tilskudd ved utbygging, som bør være interessant for utbyggere og hytteeiere. Betaler man tre-fire millioner for en hytte har man råd til å legge solceller på taket for 100.000. Det vil også redusere strømregninga, påpeker han.

Det nasjonalromantiske hyttelivet med parafinlamper og stearinlys begynner å bli en saga blott, for i dag har over 75 prosent av Norges 470.000 hytter innlagt strøm. Strømforbruket øker jevnt og trutt, og gjennomsnittshytta bruker i følge SSB over 50 prosent mer strøm i dag enn på begynnelsen av 2000-tallet. Mange hytteeiere har allerede solenergianlegg som sender overskuddsstrøm inn i strømnettet. Og flere blir det.

Strømbrudd

I typiske hytteområder kan det skape utfordringer for det lokale strømnettet som ikke er dimensjonert for dette.

– Om flere hytteeiere gjennomfører energitiltak som avlaster nettet, så kan det bidra til å redusere belastningen. Hovedutfordringen i hytteområdene er ikke den totale energibruken, men at mange bruker mye strøm samtidig. Når de kommer på hytta fredag skal den varmes opp, kanskje setter de på induksjonskomfyren og el-bilen til lading. Om det lokale strømnettet ikke tåler belastningen får vi strømbrudd, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.

Solceller, varmestyringssystem, oppgradering av bygningskroppen og vannbårne varmepumper er blant de 16 energitiltakene eierne av fritidsboliger nå kan få penger tilbake for. Enova er spesielt opptatt av å stimulere til effektutjevnende tiltak.

Du kan få penger tilbake hvis du har fått installert et solcelleanlegg eller et lite vindkraftverk i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge. Anlegget må ha vært kjøpt de siste 18 månedene for at du skal ha krav på støtte, ifølge Enova.

– Selve installasjonen av anlegget gir deg 10.000 kroner i støtte. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet anlegget har. Du får 1.250 kroner per kW installert effekt, opptil 15 kW. Det betyr at du kan få inntil 28.750 kroner totalt. Du kan få mer penger tilbake hvis du kombinerer el-produksjon med andre energitiltak, som solfangere eller et varmestyringssystem, melder de.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gigantprosjektet som skal forandre bransjen
Play
– Jeg skal redde verden
Play
Første trinn var en braksuksess, nå kommer trinn to
Bolig
Kjøpte handelseiendom fra Ragde
Transaksjoner
Her er det sikret mot radon, sa boligbyggeren. Så åpnet kjøperen gulvet
Juss
Ser du hele bildet i eiendom?
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Nye PLUSS artikler hver dag,
bestill Estate PLUSS her
Kjøper DNB-bygget for 4,5 milliarder
Transaksjoner
Toma samarbeider med proptech-vinner
Tech
Negative servitutter til besvær
Juss
I dette Oslo-området vurderer eierne å droppe boliger (+)
Bolig