SATTE UTLEIEBYGG I BRANN: Planen var å innkassere forsikringspenger, men i stedet ble svindelen belønnet med fire år i fengsel.

Tente på utleiebygget hvor leietaker sov

Huseieren tente på utleiebygget sitt i den hensikt å få utbetalt forsikringssummen. I en av leilighetene sov en leietaker, intetanende om at bygget stod i fyr.

Publisert Sist oppdatert

En kvinnelig eier av et utleiebygg i Drammen har smertelig fått erfare at forsikringssvindel kan være en dårlig ide. Kvinnen ble nylig dømt til fire års fengsel i Drammen tingrett, en straff som er en hard dom for forsikringssvindel isolert sett.

Sov ut fyllaSaken er altså at hun glemte at en hybelboer i kjelleretasjen lå og sov. Hybelbeboeren hadde i tillegg vært på fest tre dager på rad, og sov derfor ekstra tungt. Naboer som kom til mens huset stod i brann, måtte banke lenge og vel før hybelbeboeren kom seg ut av sengen og fikk åpnet døren.

Som om ikke det var nok, så var det også en leietaker hjemme i en av de andre leilighetene. Han merket selv at det luktet røyk, og kom seg ut for egen hjelp.

Da brannvesenet kom til bygget, tok de seg inn i leiligheten hvor det var størst røykutvikling. Dette var en leilighet som huseieren selv disponerte, og brannmannskapene så raskt at det brant på flere forskjellige steder. Brannen ble deretter slukket.

LES OGSÅ: Tatt for grovt underslag hos Frogner House

Eieren av bygget ble deretter ringt opp av en av naboene. Hun befant seg da i bil på Lysaker i retning Oslo, og snudde og kjørte tilbake til eiendommen sin.

Fant fire arnestederPolitiet gjennomførte tekniske undersøkelser av brannstedene med brannhund. Det ble tatt prøver flere steder der hunden markerte funn, herunder klær/tekstiler og vedkubber fra en vedstabel under loftstrappen ved peisen i stuen, klær/tekstiler i en køyesengen og på gulvet inne på soverommet, i tillegg fra en sofa i stuen. Prøvene som ble sikret ble senere analysert og viste samtlige å inneholde white spirit eller white spirit-komponenter.

Politiets undersøkelser av brannstedet påviste fire separate arnesteder, under loftstrappen, på soverommet, og i hver av de to sofaene i stuen. Avstand og fysisk plassering av arnestedene, samt manglende brannskader i områdene mellom de fire stedene, utelukket at brannen hadde spredt seg fra det ene stedet til det andre.

Undersøkelsene førte videre til at alle alternative brannårsaker ble utelukket, og politiet konkluderte etter dette at hver av brannene var påsatt.

Huseieren erkjente straffskyld under hovedforhandlingen, men opplyste samtidig at hun ikke husker å ha tent på.

LES OGSÅ: Saksøkte staten etter at asylavtale gikk fløyten

Hadde nylig oppjustert forsikringenRettspapirene viser at huseieren rett før brannen hadde kontaktet sitt forsikringsselskap, og bedt om endring fra ordinær forsikring til såkalt superforsikring. Superforsikringen ga ikke høyere utbetalinger for gjenoppbyggingskostnader, men hadde en rekke andre tilleggsdekninger, herunder økning i påbudsdekning (dekning av merkostnader ved at det kreves gjenoppbygging til dagens standard), høyere innbodekning samt høyere dekning av merutgifter.

Retten kom til at forsikringsbedrageriet isolert sett kvalifiserte til fengselsstraff i ett år og seks måneder. Videre ble det anført at forholdet med brannpåsettelse med fare for tap av menneskeliv kvalifiserte til fem års fengsel. I tillegg ble hun tiltalt for ikke å ha innberettet husleieinntekter.

Siden saken hadde blitt liggende lenge hos politiet, landet retten på en straff på fire år i fengsel. Brannen skjedde i 2016 og saken kom først opp for retten i januar i år.

Til slutt ble huseieren dømt til å betale en erstatning på 132.000 kroner til forsikringsselskapet.

LES OGSÅ: Saksøkt etter å ha misligholdt eiendomsdeal til 55 mill

Powered by Labrador CMS