TAP: Ikea ville bygge et varehus ved Vestby sentrum, men trakk seg fra de planene tidlig i mars. Nå blir jordet regulert tilbake til jorde, noe svenskene kan tape opp mot 200 millioner kroner på. Ill.: Vestby kommune

Kan tape 199 millioner på tomtesalg

Med endret politisk status er tomta nesten null verdt.

Publisert Sist oppdatert

Vestby kommunestyre behandlet kommuneplan 2019 – 2030 for andre gang mandag kveld, blant annet med ordfører Tom Anders Ludvigsens (Ap) fellesforslag på vegne av Ap, H, BYGDL og Frp:

«Det startes umiddelbart en begrenset rullering av kommuneplanen med sikte på å tilbakeføre «Ikeajordet» til LNF. Samtidig bes rådmannen fremme sak om bygge- og deleforbud for samme område».

Forslaget ble enstemmig banket gjennom, noe som i klartekst betyr at det 77 mål store jordet Ikea ville bygge varehus på nærmest er verdiløst. Hva svenskene i sin tid betalte for jordet er ikke offentlig kjent, men næringsmegler Jon Petter Larsen i Eiendomsmegler 1 spekulerte i Moss Avis med en markedspris på 2-3 millioner kroner per mål minus kostnadene for pålagt jordflytting.

Da det tidlig i mars ble kjent at møbelgiganten ikke ville bygge et varehus likevel, etter først en lang og hard lokalpolitisk kamp som inkluderte et nei fra fylkesmannen og til slutt et ja fra regjeringen, sa Larsen at det er mulig å oppnå tre millioner kroner per mål.

– Betalingsvilligheten for en tomt med en så bra beliggenhet er stor, sa han da.

Den summen kan de imidlertid se langt etter nå, skal vi tro fagfolket.

– Som landbruksareal vil verdien her ligge på 10.000 kroner per mål, så vi snakker om en verdi på hele tomten på 700.000 kroner. Det er jo nesten for ingenting å regne sammenlignet med anslagene på 200 millioner, sier eiendomsmegler Lars Erik Guttulsrød i Guttulsrød Eiendomsmegling til avisen nå.

Hvis disse summene holder vann, taper Ikea opp mot 199 millioner kroner på eventyret i Vestby.

Ikke takk for sist

Ordfører Tom Anders Ludvigsen avviser at mandagens vedtak er et takk for sist til Ikea fordi de trakk seg fra varehusplanene.

– Nei, det er det ikke. I denne saken har vi en reguleringsplan som spesifikt heter Ikea møbelvarehus. Vi kjempet med nebb og klør for å få dem hit, så får vi vite via en pressekonferanse at de ikke kommer likevel. Når det ikke blir noe varehus legger vi eiendommen tilbake til landbruksjord. Vi har den samme holdningen til nabojordet som er regulert til idrettsanlegg – kommer ikke dette blir det tilbakeført til et jorde, påpeker Ludvigsen.

Han forklarer vedtaket med forutsigbarhet i reguleringsprosessen.

– Det blir med andre ord ikke annen næring enn landbruk på Ikea-jordet, påpeker han.

Ikea vil ikke uttale seg spesifikt om denne saken og det eventuelt store verdifallet.

– Vi har ikke fått noe informasjon av kommunen om vedtaket, og avventer til da med å kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver Gudrun Kathle Lægreid, som heller ikke kan svare på om det har vært noen interessenter til å kjøpe eiendommen etter dem.

– Så vidt jeg vet har vi ikke kommet så langt i prosessen, sier hun.

Powered by Labrador CMS