REELL FARE: Ifølge grunneierforumet er det en reell fare for at planens mål og hensikt ikke lar seg realisere. Ill: Plan- og bygningsetaten

– Eiernes motivasjon for utvikling er betydelig redusert

Grunneierne på Skøyen mener at planforslaget for området ikke er gjennomføringsdyktig.

Publisert Sist oppdatert

Grunneiere og utviklere innenfor planområdet har gått sammen om et felles innspill for å påpeke «noen vesentlige utfordringer med forslag til områdereguleringsplanen for Skøyen, slik den nå foreligger».

Risiko for omkamp

I et brev til byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen, skriver grunneierforumet at «planforslaget er ikke en gjennomføringsdyktig plan» og at «det er en reell fare for at planens mål og hensikt ikke lar seg realisere».

De mener også at planforslaget har uhensiktsmessig stor detaljeringsgrad, noe som gir risiko for omkamp fremfor optimalisering i påfølgende planprosesser. I tillegg mener de at planforslaget har for lav tetthet.

– Hvis områdereguleringsplanen skal definere faste rammer for tetthet, bør denne være den samme som i opprinnelig planforslag. For øvrig mener vi at definering av endelig utnyttelse bør skje i detaljreguleringsplanen, heter det i brevet.

Der påpekes det også at områdereguleringsplanen for Skøyen omfatter et stort, sentralt og komplekst byutviklingsområde der nasjonale, regionale og lokale interesser møtes.

– Planprosessen er nå over 1 år på overtid i forhold til opprinnelig tidsplan. Det er ikke overraskende, men like fullt bekymringsfullt, skriver grunneierforumet.

Mangler boliger

Grunneierne mener det fremdeles er rom og marked for betydelig kontor- og næringsetablering, men at Skøyen først og fremst mangler boliger og et mer variert tilbud til lokalbefolkningen. Sett i lys av å være blant de største kollektivknutepunktene i Norge, synes de også arbeidsplasstettheten ved knutepunktet er for lav og at planforslaget legger opp til en beskjeden økning.

– Vi som grunneiere og utviklere i området har engasjert oss i de medvirkningsprosessene som har foregått det siste året. Mange av oss har vært i området lenge, og alle har vi en genuin interesse av at Skøyen skal bli en vellykket og levende bydel for alle. Derfor hilste vi initiativet fra Oslo Metropolitan Area og Folkeaksjonen for humant Skøyen velkommen, og har støttet initiativet økonomisk og gjennom aktiv deltakelse i arrangementets møter, skriver grunneierforumet, og fortsetter:

– Noe av det som det er stor enighet om, er at Skøyen trenger å bli utviklet videre med mer bylivsaktivitet, flere møteplasser og boliger.

– Manglende fleksibilitet

For å få tydeliggjort egne spesifikke synspunkter, har grunneiere og utviklere i tillegg sammenfattet felles bekymringer og felles innspill i notatet som er sendt til byråden.

– Vår hovedbekymring: manglende gjennomføringskraft, for høy detaljeringsgrad og manglende fleksibilitet. Planforslaget har som mål at området skal romme over 7 000 boliger, i tillegg til næringsareal, handel mv. Slik planforslaget nå foreligger, er det ikke realistisk å oppnå mer enn rundt 7-800 boliger, mener de.

Kraftig kutt i utnyttelsen

Grunneierforumet viser for øvrig til flere aspekter og elementer ved planforslaget som er problematisk sett fra et utviklerperspektiv:

«Eksempelvis er områdets utnyttelse i løpet av prosessen blitt betydelig redusert, noe som for mange prosjekter vil ha stor negativ betydning for økonomi og gjennomføringsevne. Planen forutsetter for eksempel at velfungerende bygg skal rives eller bygges på. Skal eieren ta den risikoen det er å utvikle en eiendom, er forutsigbarhet for fremtidig verdiskapning en avgjørende faktor. Siden utnyttelsen for de aller fleste utbyggingsfeltene ble kraftig redusert fra forslag til områdeplan, slik den var i 2017, har også eiernes motivasjon for utvikling, og dermed planens gjennomføringskraft, blitt betydelig redusert.»

Powered by Labrador CMS