BEDRE: Bygge- og eiendomsnæringen har potensial for å øke egen verdiskapning med 20 prosent. Foto: Glen Widing

Beste praksis skaper nye verdier

- Bygge- og eiendomsnæringen har potensial for å utvikle enda bedre og mer bærekraftige bygg, og samtidig øke egen verdiskapning med 20 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Det sier styreleder Sissel Leire i Bygg21, og mener oppskriften er bedre samhandling, industriell tilnærming, mer bruk av ny teknologi og rett kompetanse i alle ledd.

18. mars overleverer hun næringens egne anbefalinger til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, som er oppdragsgiver for Bygg21.

BAE-næringen (bygg, anlegg, eiendom) er Norges største landbaserte næring med en omsetning på over 450 milliarder kroner. Av dette utgjør nybygg 175 milliarder kroner og rehabilitering, ombygging og tilbygg nesten like mye. Store verdier forsvinner imidlertid i usynkroniserte byggeprosesser preget av ventetid, dårlig kommunikasjon, dobbeltarbeid, misforståelser, over- eller underprosjektering, tungvinte systemer og gammeldagse metoder. I tillegg kommer manglende åpenhet og tillit mellom aktørene, og i verste fall konflikter som fører til ytterligere tap.

– Med systematisk bruk av Bygg21s råd og kjente løsninger basert på beste praksis, kan vi bygge flere, bedre og mer bærekraftig bygg. Noe som kommer hele samfunnet til gode, påpeker Sissel Leire.

Innholdet i rapportene til statsråden er blitt til gjennom en kjempedugnad der over 100 fagfolk fra alle deler av bygge- og eiendomsnæringen har deltatt i å finne, diskutere og dele beste praksis.

– Vi har rett og slett fått fram hvilke arbeidsmåter og -metoder som erfaringsmessig skaper best resultater i byggeprosjekter. Mønsteret er tydelig: Et vellykket prosjekt starter alltid med en kompetent byggherre som greier å sette sammen et godt team, som bruker moderne digitale hjelpemidler og utvikler åpenhet og tillit ved tett samhandling i hele prosessen, sier Leire som selv har hatt stort faglig utbytte av Bygg21. Hun er til daglig styreleder i Kruse Smith-konsernet.

Fakta

Bygg21 er et samarbeid mellom bygge- og eiendomsnæringen og statlige myndigheter. Målet for samarbeidet er å realisere bygg- og eiendomsnæringens potensiale innenfor produktivitet og bærekraft.

Se også hva Erik Solheim sier om eiendomsbransjen, næringslivet og miljøet.

Powered by Labrador CMS