Aktuelt

Moss vil innføre Oslomodellen

Nå skal Østfold-kommunen få bukt med arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i bygg- og anleggsnæringen.

OSLOMODELLEN: Moss kommunen vil innføre Oslo kommunes kontraktsvilkår for anskaffelser for å hindre arbeidslivskriminalitet. Foto: Wikipedia/Jan-Tore Egge CC BY-SA 4.0
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I formannskapet neste uke foreslår rådmann Bente Hedum at Moss kommune prøver ut den såkalte Oslomodellen, det vil si å innføre seriøsitetskrav i bygg- og anleggskontrakter. Dette handler blant annet om forbud mot kontant betaling, oppdragsgivers rett til å innhente opplysninger, å holde avgiftsforpliktelser og brudd på konkurranselovgivningen.

– Kommunen tar initiativ til samarbeid med andre offentlige myndigheter for å skape et større fagmiljø for å bekjempe et useriøst arbeidsliv. Eventuell utvidelse av kravene vurderes nærmere i forbindelse med utarbeidelse av anskaffelsesstrategi for nye Moss kommune, skriver hun blant annet i saksutredningen sin.

Handlingsplanen for kommunens anskaffelsesstrategi ble vedtatt i bystyret 2017, inkludert å implementere seriøsitetskrav for bygg- og anleggskontrakter med anslått verdi ≥ 1,1 millioner kroner. I tillegg ble det vedtatt at Oslomodellen blir konsekvensutredet så raskt som mulig og koordineres med handlingsplan.

Fellesforbundet, Byggenæringens Landsforening, Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, og Direktoratet for forvaltning og IKT står sammen bak anbefalte seriøsitetskrav til bruk i bygg- og anleggskontrakter. Kravene ble revidert i juni 2018.

– Store utfordringer med arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i bygg- og anleggsnæringen krever nye og effektive tiltak. Et viktig tiltak i denne sammenheng er at kontraktene til offentlige oppdragsgivere inneholder krav som hindrer at useriøse aktører kommer inn i prosjektene, samt sanksjoner ved mislighold. De anbefalte kravene omfatter dels forhold som etter regelverket må kontraktreguleres, og dels bestemmelser som anbefales brukt, heter det i saken.

– Offentlige oppdragsgivere anbefales å bruke kravene i bygg- og anleggskontrakter. En bred oppslutning om bestemmelsene og lik praktisering vil bidra til forutsigbarhet og sikre seriøsitet i offentlige bygg- og anleggsprosjekter. Det er viktig å ta et steg om gangen og evaluere fortløpende underveis, skriver rådmannen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Unge som tenker nytt: Fra storkjøp til brukeropplevelser (+)
Karriere
KLP Eiendom kjøper stort i København
Transaksjoner
Selvaag Eiendom styrker utviklingsavdelingen
Karriere
Passerer milliarden i sommer
Bolig
Slipper 161 nye leiligheter i markedet
Bolig
Estate PLUSS er
eiendomsbransjens hukommelse
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Hyttekapper i kolonihage frikjent i Oslo tingrett
Juss
Braathen øker stort i kontor som service
Transaksjoner
Kommunen selger 82 mål til 700 boliger (+)
Transaksjoner
Ny sjef i Veidekke
Karriere