ULOVLIG: Hytteeiere i Skjeberg tar seg til rette på flere måter. Eieren av dette svømmebassenget er en av dem. Foto: Sarpsborg kommune

Tar seg til rette i strandsonen

Entreprenørene fra Hvaler anla den rundt 70 meter lange anleggsveien til ei hytte i 100-metersbeltet uten å spørre kommunen. Slikt ender hos politiet.

Publisert Sist oppdatert

Tilsynssakene står i kø i Skjeberg kommune etter at kommunes byggesaksavdeling har sett nærmere på to hytteområder. En hytteeier i Dusa-området fikk bygd ny vei til hytta uten at det ble søkt kommunen om tiltaket.

– Entreprenøren skulle ta seg av søknadsprosessen med kommunen, forteller hytteeieren til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi har gjort en feil. Fram til at vi har fått rettet opp i det ønsker jeg ikke å kommentere saken, svarte han.

En annen hytteeier fikk i 2011 lov til å utvide hytta i Grønsund med noen kvadratmeter – hvis en sjøbod og en del av et anneks ble revet slik at bygningene på eiendommen fikk et totalt areal på 80 kvadratmeter. Men så oppdaget kommunen at hytteeieren blant annet hadde beholdt sjøboden og annekset, i tillegg til et uthus som ikke var oppgitt i søknaden om utvidelse. Nå må hytteeieren rydde opp i forholdene.

Flere ulovligheter

I november fikk en tredje hytteeier øyeblikkelig da det ble oppdaget at han var i ferd med å grave ned vann- og avløpsledninger i 100-metersbeltet. Dispensasjonen forelå, men hytteeieren endret traseen og det var det ikke søkt om. Dermed ender må vedkommende endre søknaden på nytt, og inntil ny dispensasjon foreligger skjer det ingenting i grøfta.

Kommunen har nå hendene fulle med å rydde opp i det som kan være ulovlige byggearbeider. En av dem kom på bordet i november i fjor da to grunneiere på Grimsøy oppdaget en anleggsvei tvers over tomta si. Synderne var to entreprenører fra Hvaler som skulle rive ei nabohytte for å bygge nytt. De anla dermed en tre til fem meter bred vei for at maskiner skulle kunne kjøre ned til byggeplassen i sjøkanten, ifølge Sarpsborg Arbeiderblad.

Imidlertid hadde hverken entreprenørene eller hytteeieren spurt noen om tillatelse.

Kommunen reagerte umiddelbart med stoppordre, og lagt ned forbud mot bruk av anleggsveien. Dermed har hytteeieren måttet ta materialer og utstyr inn og ut sjøveien da den gamle hytta ble revet.

Nå har Sarpsborg kommune pålagt retting og tvangsmulkt på 500 kroner dagen hvis ikke veien blir fjernet, og terrenget tilbakeført til sin opprinnelige form innen 14. juni i år. Tilbakeføringen skal dessuten gjennomføres i samsvar med en landskapsplan som kommunen godkjenner. Fristen kommunen har satt for å legge frem landskapsplanen er 15. april.

Må trolig fylle igjen bassenget

Også hytteeier som bygde et svømmebasseng, har tatt seg til rette. Han søkte kommunen i 2013, men svaret var at det var i strid med kystsoneplanen og at han måtte søke om dispensasjon. Noen dispensasjonssøknad kom aldri, men det gjorde bassenget. Som endte med en tilsynssak i 2015.

Sarpsborg kommune varslet i januar at de vurderer å gi pålegg om å fjerne bassenget, terrasser og plattinger som overstiger 30 kvadratmeter og et uthus. Det er også varslet tvangsmulkt på 500 kroner dagen hvis fristen ikke overholdes.

Hytteeieren får mulighet til å søke om godkjenning i ettertid, men noe stort håp om å få beholde bassenget og terrassene får han ikke, ifølge lokalavisen.

Powered by Labrador CMS