Aktuelt

9000 nye kontorjobber ga knallsterkt kontormarked

Overraskende høy sysselsettingsvekst bidro til at det blir stadig mindre ledig kontorareal i Oslo, Asker og Bærum.

5,5 PROSENT: Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen forteller om et kontorledighet på 5,5 prosent i Oslo, Asker og Bærum.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det kom frem da UNIONs analysesjef Robert Nystad presenterte UNION Gruppens markedsrapport for første halvår i går under UNION og MSCIs vårseminar.

– Kontormarkedet i Oslo, Asker og Bærum går bra. Ledigheten har falt fra 7,2 til 5,5 prosent som følge av at etterspørselen har gjort et byks. Vi hadde 150 000 kvadratmeter netto arealabsorpsjon i fjor, noe som er langt høyere enn tidligere, sa Nystad på presentasjonen og viste til at Oslo, Asker og Bærum hadde en sysselsettingsvekst på 3,1 prosent i 2018.

Det betyr at det ble skapt 17 500 nye jobber, hvorav 9000 var i kontoryrker.

– Men det er grunn til å anta at sysselsettingsveksten kommer ned i 2019. Konsensus for Norge er på 1 prosent. Oslo vil ligge noe høyere, men det er grunn til å tro at veksten faller, fortsatt analysesjefen.

En annen av driverne til etterspørselsveksten er en sterk vekst i tilbydere av fleksibelt kontorareal.

– Disse aktørene har signert mye kontorareal og de skal fortsatt signere nytt areal. Men de skal også fylle opp det de har, sa Nystad og mener deres arealbehov for 2019 dermed blir litt lavere enn det var i fjor.

Ifølge analytikerne i UNION Gruppen har det vært en moderat nybygging de seneste årene.

– Men merk dere 2020 og 2021. Det er på første gang på mange år at det kommer en skikkelig byggeboom. Samtidig blir det mindre konverteringer. Vi spår at kontorledigheten faller videre i 2019, men den vil øke igjen fra 2020. Vi tror den bunner ut på 5,5 prosent mot slutten av året før den stiger til 6,5 prosent i 2021. Dette vil dempe leieprisveksten fra 2020. Vi tror leieprisene kan legge på seg ytterligere 5-6 prosent i år i snitt i Oslo. I CBD, sentrum og Bjørvika ser vi en vekst på inntil 10 prosent i år, sier Nystad.

Samtidig mener han at mye nybyggaktivitet på Helsfyr og Økern vil gi kun 0 til 3 prosent leieprisoppgang i det området i år. I Lysaker- og Skøyen-området venter UNION Gruppen en leieprisvekst på 3 til 6 prosent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

– Næringseiendom eksponert for menneskerettighetsbrudd
Juss
Skal løse depositumproblemet for boligleiere
Tech
Fikk jobben som miljøsjef
Karriere
Vil anlegge kolonihage på taket
Utvikling
Tilrettela for svensk kjøp av omsorgsboliger (+)
Transaksjoner
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Vil ha flytende drivhus i Fjordbyen (+)
Utvikling
Her er boligvåren oppsumert
Bolig
Syndikat vil ha 67 mill. for kontoreiendom (+)
Transaksjoner
Nå kommer miljøboligene
Bolig